Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Javad Parsa / NTB

Kamp mot deltidsarbeid har vært en viktig sak for partiet Rødt. Men selv vil de ansette en regnskapsmedarbeider i 50 prosent stilling.

Rettigheter og vilkår i arbeidslivet har lenge vært en flaggsak for Rødt. En del av dette har vært kamp mot deltidsansettelser, og partiet krever at bedrifter tilbyr sine medarbeidere fulltidsjobber.

I partiets program står det:

Rødt ønsker å lovfeste at heltid skal være hovedregelen i arbeidslivet.

Vider heter det: :

Altfor mange lønnstakere jobber deltid mot sin vilje. Det gir lav inntekt, dårlig pensjon og en hverdag hvor mange må jakte på ekstravakter for å spe på. Slik vil ikke Rødt ha det.

Riktig nok åpner partiet for at det kan jobbes deltid om det er i tråd med de ansattes ønsker. Men det går klart frem at partiet generelt ser på deltidsarbeid som en uting, noe som i størst mulig grad bør lukes ut av arbeidslivet.

Desto større oppsikt har det vakt at partiet selv nå søker etter en regnskapsmedarbeider som skal jobbe i 50 prosent stilling. Altså stikk i strid med de prinsipper Rødt hevder å kjempe for.

I en annonse fra partiet står det blant annet:

Vi søker en nøyaktig og strukturert regnskapsmedarbeider i en 50 % stilling for tiltredelse i januar.

Dette har ført til en viss oppmerksomhet. Til Nettavisen forklarer partiet det hele slik:

Selv ønsker ikke Rødt å svare fra stortingshold, men partisekretær Benedikte Pryneid Hansen forsvarer likevel utlysningen.

– Rødt mener heltidsarbeid skal være hovedregelen i arbeidslivet, og at denne rettigheten skal lovfestes, sier hun til Finansavisen.

Blant de mange som har reagert på dette, er Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen.

I en kommentar på Facebook går han hardt ut mot et parti han mener praktiserer noe helt annet enn at det man krever av andre:

Interessant å lese Rødt forklare hvorfor de ikke trenger leve opp til sitt eget krav om at alle stillinger skal være heltid/fulltid.

I mine øyne bekrefter det to ting:

1) det er stor forskjell på liv og lære, og

2) Rødt har en ubegrenset mistillit til privat næringsliv.

Som kjent søker Rødt nå etter regnskapsmedarbeider i 50% stilling, og forklarer at halv stilling er alt de trenger. De trenger ikke fulltid. Jeg forstår selvsagt Rødts argument, men det klinger dårlig fra et parti som hudfletter private bedrifter for deltidsstillinger og som kompromissløst vil lovfeste retten til fulltidsstilling, skriver Solvik-Olsen.

Han fortsetter, og går inn på hvorfor deltid av og til kan være en praktisk løsning, også for Rødt:

Min opplevelse er at de aller fleste bedrifter i privat næringsliv er seriøse og skikkelige. De fleste ønsker tilknytte seg fast ansatte for å bygge kunnskap og kompetanse internt. Men av og til trenger man ikke 100% stillinger og av og til trenger man folk midlertidig.

Ketil Solvik-Olsen håper nå at Rødt kan bruke denne erfaringen med hvordan det virkelige livet fungerer, til å justere sitt eget dogmatiske partiprogram noe:

Fremfor at Rødt kriminaliserer alle disse, bør Rødt nå se på sin egen erfaring og vise litt forståelse for privat næringsliv.

Vi skal ha ordnede forhold, vi skal behandle hverandre skikkelig. Og vi skal ha rom for litt fleksibilitet. Ikke minst, vi skal ha et sterk, privat og verdiskapende næringsliv, avslutter Solvik-Olsen.

Rødt gjorde et brakvalg i høst, og har siden vokst ytterligere i meningsmålinger. I en nylig måling omtalt i Document, får partiet 6,2 prosent oppslutning, opp 1,2 fra forrige måling. I stortingsvalget i september oppnådde partiet 4,7 prosent, opp 2,3 fra forrige valg.

Les også: 

Strøm-byks for Rødt: Nær 7-tallet på ny meningsmåling. Helsvart for MDG

 

Fortsatt noen på lager, nytt opplag er på vei:

Kjøp Kents bok her!


Bestill høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Støtt oss, bli abonnent du også:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.