Foto: Terje Pedersen / NTB

Kronekursen svekkes ytterligere, og i mai vil trolig én euro koste 12 kroner. Det er dårlig nytt for nordmenn som lengter etter sol og sommer i sydlige strøk.

Kursfallet for norske kroner bare fortsetter, og valutaer som euro og dollar blir stadig dyrere for nordmenn. Det vil svi både om man reiser utenlands, og om man skal kjøpe varer fra utlandet.

Svekkelsen av kronekursen kommer etter at Norges Bank kunngjorde at kronesalget kuttes med ytterligere 100 millioner kroner til 1,4 milliarder kroner per dag i mai.

– Et kronesalg som det vi har hatt det siste året og vil ha i mai, vil trolig bidra til en enda svakere kroner, sier Dane Cekov i Nordea Markets.

Han spår at én euro vil koste 12 kroner i mai.

– Men en enda høyere kurs kan ikke utelukkes, sier han.

I april ble kronesalget nedjustert med 200 millioner til 1,5 milliarder kroner per dag, ifølge E24.

Kronen har svekket seg betydelig mot både euro og dollar det siste året. Dermed koster det mer å handle fra og reise i landene som bruker disse valutaene.

Norges Banks kronesalg (veksling) skjer for å kunne overføre utenlandsk valuta til oljefondet, som investerer i utlandet på oppdrag for Finansdepartementet.

Kronen svekket seg øyeblikkelig mot både euro og dollar etter kunngjøringen fra Norges Bank. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management påpeker at nedgangen i kronesalget var mindre enn ventet.

– Det første jeg tenkte er at krona styrker seg ikke på dette. Den vil svekkes videre, sier han til E24.

Etterspørselen etter norsk valuta er generelt nedadgående.

Det er et uttrykk for svekket tillit til norsk økonomi, og dermed implisitt til norske myndigheter og den økonomiske politikken som føres.

Når norske myndigheter har signalisert at det planlegges å nedbygge den industrien som er avgjørende for kraften i landets økonomi, nemlig olje- og gassindustrien, er dette noe som legges merke til ute i verden.

Norges formidable pengeforbruk på ulønnsomme, såkalte grønne prosjekter blir også notert. Se sak under.

Verdens finansmiljøer aner at dette er et land som økonomisk sett kan være i ferd med å påføre seg selv enorm skade, og trangen til å investere i norsk valuta og norsk økonomi synker.

Les også: 

Norge må redde kloden innen 100 måneder

Bestill fra Document:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker hos oss, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.