Foto: Ørn E. Borgen / NTB.

I juni vil Norges Bank på statens vegne selge 1,3 milliarder norske kroner hver dag. Det er 0,1 milliarder mindre enn i mai, og 0,2 milliarder mindre enn i april, melder Dagens Næringsliv.

I mai ble kronesalget kuttet til 1,4 milliarder kroner per dag, etter å ha vært på 1,5 milliarder per dag i april.

Trenden i kronesalget har vært nedadgående i mer enn et halvt år:

Bortsett fra et hopp i februar har sentralbankens kronesalg blitt kuttet hver måned siden oktober i fjor.

Kronen svekket seg ytterligere etter kunngjøringen av kronesalget, og blant analytikere forventes ytterligere kronesvekkelse:

– Det ser litt stygt ut for kronekursen og jeg sliter med å se for meg hva som skal gi en sterkere krone i det korte bildet, sier seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets.

Cekov understreker at selv om kronesalgene kuttes fra mai til juni, så forblir Norges Bank en stor kroneselger. Det er alle klar over, sier han.

Bakgrunnen for det store, vedvarende kronesalget er en kombinasjon av oljeinntekter og måten Oljefondet forvaltes på:

Den norske stat får oljeinntekter både i kroner og dollar og andre valutaer. Fra 2014 var pengestrømmen i kroner ikke nok til å dekke budsjett­underskuddet, og Norges Bank måtte derfor veksle om noen av inntektene i valuta til kroner.

Det ble det slutt på i fjor vår. De enorme petroleums­inntektene gjør at det har vært nok til å dekke budsjett­underskuddet. Derfor har Norges Bank i stedet solgt kroner hver dag for å veksle til annen valuta som puttes i Oljefondet.

Kronesalget nådde en topp på 4,3 milliarder pr. dag i oktober 2022, opplyser Dagens Næringsliv.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.