Partileder Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB

LO-topper i Rogaland og Agder henvender seg direkte til LO-leder Peggy Hessen Følsvik for å få Hadia Tajik valgt inn i Ap-ledelsen.

Turbulensen i Arbeiderpartiet kan nå nye høyder ved det kommende landsmøtet senere i vår. Ikke minst knyttes det spenning og usikkerhet til valget av nestledere i partiet.

Til tross for at tidligere nestleder Hadia Tajik måtte avgå under lite ærerike omstendigheter, i forbindelse med pendlerboligskandalene, er det sterke krefter som ønsker at hun allerede nå gjør comeback i samme posisjon.

Lokale LO-foreninger sør i landet, der Tajik kommer fra, er blant hennes støttespillere.

NTB melder om saken.

– Vi ber LO-lederen og resten av valgkomiteen lytte og sørge for at Hadia blir en av de fire i ledelsen av Arbeiderpartiet, sier distriktssekretær Ole Jarl Madland i Norsk Arbeidsmandsforbunds avdeling 7, sørvest til TV 2.

Fredag sendte han et opprop til de elleve medlemmene av valgkomiteen i Arbeiderpartiet, som ledes av LO-leder Følsvik:

– Oppropet sier, som Jonas sa på Rogaland Ap’s årsmøte, at Hadia er en av de mest effektive statsrådene vi har hatt. Hun har innfridd nesten alle LOs krav, og hun gjorde en knalljobb som nestleder. Hun er tilgjengelig, lydhør og har beina godt plantet på jorda blant arbeidsfolk, sier Madland.

Tidligere har Rogaland Ap gjort det klart at de ønsker Tajik tilbake i Ap-ledelsen.

Hadia Tajik var nestleder i Arbeiderpartiet fra 2015 til hun trakk seg i mars 2022 i forbindelse med flere pendlerboligsaker. Siden har partiet kun hatt én nestleder, Bjørnar Skjæran, og det er ventet at han vil fortsette. Dette til tross for det de fleste oppfatter som en temmelig grå og anonym fremtoning i hans første periode som nestleder.

Det er kjent at partiet ønsker å ha to nestledere.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (35) har også meldt seg på i kampen om nestledervervet. Hun regnes som stor favoritt til vervet, og vil eventuelt gå inn i tospann med Skjæran.

Hele Ap-ledelsen er på valg, men det er kun nestledervalget det er knyttet spenning til.

Hadia Tajik er per nå den eneste reelle utfordrer til de to øvrige kandidater. Trond Giske er ønsket av mange, spesielt i Trøndelag, men hans sjanser vurderes som så små at han neppe vil stille. Et benkeforslag kan komme, men gir lite trolig nok stemmer.

Partileder Jonas Gahr Støre er ikke på valg, men det anses ikke usannsynlig at det kan komme sterk kritikk mot partilederen på landsmøtet.

Benkeforslag om ny partileder er heller ikke utelukket, gitt den ytterst pressede situasjonen partiet befinner seg i, med massivt tap av velgere i samtlige meningsmålinger. Se sak under.

Hvem som blir Ap-nestleder i tillegg til Skjæran, blir klart under landsmøtet i Arbeiderpartiet som går av stabelen 4. til 6. mai i Folkets Hus i Oslo.

Mange venter med spenning og forventning til hva som vil sies fra talerstolen under dette møtet.

Les også: 

Ap med laveste meningsmåling hos InFact siden de startet med målinger i 2001

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.