NTB

Et flertall av partiene på Stortinget ønsker en strengere aldersgrense for sosiale medier. Eksperter advarer mot konsekvensene for personvernet, skriver Aftenposten.

I dag er aldersgrensen for sosiale medier 13 år, med foreldrenes samtykke. Selskapene har ikke mulighet til å verifisere alder eller samtykke.

I forslaget som drøftes i Høyre skal aldersgrensen håndheves ved å få oss til å logge inn i sosiale medier med BankID. Høyre-politikerne Henrik Asheim, Nikolai Astrup og Mathilde Tybring-Gjedde foreslår en hard 15-årsgrense.

Det får flere eksperter til å steile. De mener det er teknisk, etisk og juridisk problematisk, og at det er usikkert om det i det hele tatt vil fungere eller er mulig å gjennomføre.

Doktorgradsstipendiat Clara Julia Reich fra Oslo Met understreker de etiske problemene:

– Noen barn er modnere, og andre er mer sårbare. Barn har en rett til deltakelse på nett, sier hun.

Hun peker også på at det er mulig å koble seg opp via VPN og omgå hele verifiseringen.

Juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet Anders Sæve Obrestad er også skeptisk:

– Innfører man en aldersgrense som må verifiseres, må alle forholde seg til den. Det utfordrer muligheten til å være anonym på internett.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.