Den  belgiske parlamentarikeren Tom Vandendriessche er av retten i Gent tilkjent 27.000 euro i erstatning efterat Facebook urettmessig har begrenset hans rekkevidde på Facebook i minst ett år. 

Velkjent for Documents redaksjon

Fenomenet som er velkjent for Documents redaksjon, er også kjent som «shadowbanning» – eller som vi i Document gjerne omtaler det – «brems».

Retten i Gent ga mandag Tom Vandendriessche som stiller til gjenvalg som toppkandidat til Europaparlamentet for det flamske separatistpartiet Vlaams Belang, medhold.


Urettmessig sensur

Retten kom frem til at Facebook fra februar 2021 har sensurert Vandendriessches konto urettmessig ved å gjøre den mindre synlig og betraktelig redusert dens rekkevidde, at Facebook ikke har handlet i «god tro» og heller ikke tilbudt tilstrekkelige «prosessuelle garantier» for brukere som blir utsatt for ytringsfrihetsbegrensninger. Kontoen hans ble efter det blokkert i mai samme år.

Hatefullt innhold

Meta hevdet at de hadde handlet i samsvar med egne retningslinjer og at utestengelsen av den belgiske parlamentarikeren skyldes at han hadde lagt ut upassende og hatefullt innhold på plattformen. 

Vandendriessche ble informert av Facebook om at utestengelsen var opphevet ved utgangen av 2021, noe han bestrider sannhetsgehalten i eftersom hans organiske rekkevidde forble kunstig lav.

Ytringsfriheten og anonyme teknokrater 

Et eksempel er et innlegg hvor Vandendriessche i et multikurturelt kritisk innlegg, skriver at «Flandern er stabilitet, Belgia er kaos». Det har i tastende stund – efter nesten to uker – 127 likes – utav Vandendriessches p.t. følgerskare på 234.000 på sin FB-konto.

Vandendriessche omtalte rettsavgjørelsen som «en første seier mot Big Tech» og sa at «anonyme teknokrater aldri må få diktere hva ytringsfrihet går ut på»:

– Jeg håper denne dommen gjør det klart for Facebook at de ikke lenger kan sensurere meg og andre borgere med meg, uten at det får konsekvenser.

Document taper millioner

Vandendriessche ble tilkjent en erstatning på 27.279 euro.

Dette er oppløftende nyheter for Document som stadig vekk er underlagt Facebooks «brems» – hvilket betyr tildels drastisk nedskalert rekkevidde blant våre følgere – og med det tap av reklameinntekter i millionklassen.

Meta har ikke kommentert dommen, men har uttalt at de forbeholder seg «retten til å fjerne krenkende innhold og begrense den organiske rekkevidde til visse meldinger».

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.