Facebooksiden til Verdinytt ble stengt om lag klokken 13 fredag. Forklaringen er som vanlig at Verdinytt skal ha «brutt standardene» til Facebook, i dette tilfellet om «kontointegritet og ekte identitet».

Facebook kveler ytringsfriheten, skriver Verdinytt på sin egen nettside. Forklaringen de fikk da de forsøkte å komme inn på sin egen Facebook-side var denne:

«Dette er fordi Verdinytt bryter standardene om kontointegritet og ekte identitet. Vi har disse standardene fordi vi vil at alle skal føle seg trygge, respekterte og velkomne. Hvis innholdet ditt bryter standardene flere ganger, kan kontoen din bli begrenset eller deaktivert. Du kan si deg uenig i avgjørelsen hvis du mener vi har gjort en feil.»

Problemet er selvsagt at hvis man er uenig, så er det velkjent at det å komme i kontakt med Facebook ekan være svært vanskelig. Også Document har opplevd såkalt shadow banning fra Facebook, noe som fører til at spredningen av våre nyheter begrenses kraftig.

– Vi er en uavhengig avis som følger Vær Varsom Plakatens etiske standarder, noe som selvsagt også gjelder det vi publiserer på Facebook. Vi stiller oss uforstående til hva det er Facebook mener vi har forbrutt oss mot, sier Verdinytts ansvarlige redaktør Tor-Bjørn Nordgaard.

– Trolig har Facebooks algoritmer feiloppfattet et eller annet vi har postet, eller så kan vi ha vært utsatt for klager fra aksjonister. Uansett er det svært betenkelig at Facebook og eierselskapet Meta er seg så lite bevisst sitt ansvar for å ivareta ytringsfriheten, at de ikke engang sender et forvarsel eller forklarer hva saken gjelder før de stenger siden til et redaktørstyrt medium.

Ifølge Nordgaard er de ikke blitt varslet om eventuelle brudd de har vært skyldige i. Verdinytt har klaget, og Facebook skal foreta en ny gjennomgang, men da saken ble kjent var det kun administratorer som har tilgang til siden. Det ser nå ut til at Facebook har åpnet siden igjen, og ifølge Verdinytt var siden stengt i tre timer fredag.

Nordgaard har to oppfordringer til leserne av nettavisen Verdinytt.no:

– Vi setter pris på om du vil dele denne artikkelen på Facebook, for å hjelpe oss å sette fokus på hvordan den sosiale mediegiganten kan finne på å kvele ytringsfriheten.

– Og vi vil oppfordre deg til å sikre at du kan slå følge med oss uavhengig av Facebook.

Verdinytt er Norges nyeste kristne avis, som daglig publiserer nyhets- og inspirasjonsstoff på nettstedet Verdinytt.no. Det er en redaktørstyrt nettavis som følger Vær Varsom Plakaten og er medlem i Mediebedriftenes Landsforening. Nettavisen ble lansert 15. november 2022.

Les også:

Facebook beskyldes for å sensurere data for å beskytte Bidens vindkraftutbygging

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.