NTB

Israels reagerte sterkt da Norge anerkjente Palestina som selvstendig stat. Nå vurderer de å kreve Norge fjernet fra et lederverv.

– Vi stiller spørsmål ved Norges evne til å være upartisk og balansert i en slik sensitiv posisjon, sier Daniel Meron, nestsjef for Europa-divisjonen i det israelske utenriksdepartementet, til Dagens Næringsliv.

Posisjonen Meron snakker om er rollen som leder i den internasjonale givergruppen for Palestina, som Norge har ledet siden Oslo-avtalen i 1993. Gruppen har som formål å koordinere internasjonal bistand til Palestina.

– Den vil bli diskutert. Saken opptar flere i regjeringen. Men det er ikke fattet en beslutning. Jeg mistenker at den norske regjeringen ikke forventet konsekvenser som følge av beslutningen, men det vil det bli, forteller Meron til avisen.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) møter truslene med en kald skulder.

– Jeg er ikke sikker på hvordan de skal få til dette i Giverlandsgruppen. Vi er ikke på valg. Israel fremste sanksjonsmiddel er å ikke komme på møter. Ingen har sagt noe formelt til oss om dette, sier Eide.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.