NTB

Den baskiske separatistkoalisjonen EH Bildu fikk sitt beste resultat noen gang i valget i den baskiske regionen i Nord-Spania.

Gruppen, som hører til på venstresiden i politikken, sikret seg 27 plasser i regionalforsamlingen, viser resultatene når 95 prosent av stemmene fra søndagens valg er telt opp. Det er seks plasser mer enn ved forrige valg i 2020. Også den gangen ble det en bestenotering for gruppen, som ble dannet i 2010.

Noen av partiets medlemmer er tidligere medlemmer av ETA. Den militante frigjøringsgruppen utførte i løpet av flere tiår flere tusen angrep der minst 857 mennesker ble drept. ETA ble oppløst i 2018.

Likevel kommer separatistene til å være i opposisjon også i den kommende perioden. Det er nemlig klart at det baskiske nasjonalistpartiet PNV fortsetter å styre regionen sammen med PSOE, det sosialdemokratiske partiet til Spanias statsminister Pedro Sánchez.

PNV fikk like mange plasser som EH Bildu, mens PSOE har tolv seter. De 39 plassen sikrer dem flertall i regionalforsamlingen, som har totalt 75 plasser.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.