Richard Jomshof (SD) under en presse­konferanse i Stockholm den 19. desember 2023. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB

Islam er en fremmed og imperialistisk ideologi som representerer noe veldig farlig og veldig dårlig, sier lederen for Riksdagens justis­komité Richard Jomshof (SD), som foreslår å forby islamske symboler som minareter og halvmåner slik man allerede gjør med hakekors.

Den oppsiktsvekkende uttalelsen fra den fremstående sverige­demokraten kommer i et intervju med Aftonbladet som er offentlig­gjort mandag morgen.

Jomshof venter utålmodig på paradigme­skiftet i migrasjons­politikken som Sverige­demokraterna (SD) og regjerings­partiene Moderaterna (M), Krist­demokraterna (KD) og Liberalerna (L) ble enige om i Tidö-avtalen som lå til grunn for regjerings­skiftet i Sverige i 2022, men som etter hans oppfatning ikke har skjedd.

Statsminister Ulf Kristersson har ikke vært tydelig nok, mener Jomshof.

En som har vært tydelig, er SD-leder Jimmie Åkesson, som i fjor høst tok til orde for at moskeer som sprer anti­demokratisk propaganda, bør rives.

SD-ledaren sa också att minareter, kupoler, halvmånar och andra monument för islam bör tas bort.

Det avviste regjeringspartiene, men Jomshof ønsker åpenbart å holde trykket oppe. Islam er ikke forenlig med det svenske samfunnets normer og verdier, sier han.

– Islam är i grund och botten en väldigt främmande och imperialistisk ideologi.

– Vi har ju stundtals haft en ganska blodig historia om man tittar på Europa med religionskrig och liknande. Men vi har gått igenom en lång rad förändrings­processer, kanske framförallt reformationen och upplysningen, som har gjort att religionen är en privatsak. Islam har en annan syn på det här. Islam omfamnar allt. Islam har inte gått igenom någon upplysning. Det finns inte ett enda, vill jag påstå, fungerande muslimskt land i dag.

Jomshof peker også på anti­demokratiske moskeer og imamer som finansieres og kontrolleres fra utlandet, og fastslår at de er et problem..

– Vi kommer inte kunna prata omkull de här individerna eller kunna förändra dem.

Spørsmålet er i hvilken grad religions­friheten setter bom for ønskene til Jomshof, som gjør en sammenligning med den politiske friheten.

Religioner är beroende av sina lokaler för att de ska kunna utövas, hur ser du på det?

– Jag säger inte att det inte ska finnas moskéer men det är ju vissa av de här uttrycks­formerna som jag tycker är problematiska. Hade det varit en politisk rörelse som hade etablerat sig i Sverige på så kort tid, på det sättet vi ser i dag, då hade nog folk reagerat annorlunda.

Vi trenger ikke akseptere alt, og den sekulære lovgivningen står høyere, sier Jomshof, som også trekker en linje fra islam til nazismen.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.