Gonzalo Lira, chilensk-amerikansk journalist og politisk fange kjent for sin kritikk av Zelenskij- og Biden-regimene, er død i ukrainsk fengsel.

Fryktet å dø i fengselet

Den amerikanske journalisten Gonzalo Lira er død i ukrainsk fengsel. Han var fengslet «for den forbrytelse å kritisere Zelenskijs og Bidens regjeringer».

Ifølge Tucker Carlson ble Gonzalo Lira fengslet for å ha spredd videoer i sosiale medier der han kritiserte Zelenskij og Biden. Han hevdet at Russland ikke ville tape krigen og at russisk økonomi ikke er ødelagt av vestlige sanksjoner, heller tvert imot; den er blitt mere robust og mindre avhengig av Vesten.

Rettferdiggjør Russlands aggresjon

I sin siste video forsøkte Lira å ta seg ut av Ukraina. Han hadde innsett at han ville bli fengslet og han fryktet å dø i fengselet. Han var få kilometer fra den ungarske grense da han ble arrestert i mai 2023.

Anklagen gikk ut på «produksjon og spredning av materiale som rettferdiggjør Russlands væpnede aggresjon mot Ukraina». Høyt profilerte personer som Elon Musk og Tucker Carlson krevde at han skulle løslates og skapte global oppmerksomhet om Liras sak.

En senil amerikansk president…

Gonzalo Liras far, Gonzalo Lira Sr. gir Zelenskij og «en senil amerikansk president» skylden for sønnens død:

– Jeg kan ikke akseptere måten min sønn døde på. Han ble torturert, utpresset og holdt isolert i åtte måneder og elleve dager, og den amerikanske ambassade gjorde ingenting for å hjelpe ham.

– Ansvaret for denne tragedien ligger hos diktatoren Zelenskij med samtykke fra en senil amerikansk president, Joe Biden. Min smerte er uutholdelig.

Fikk ikke legehjelp

I et håndskrevet brev beskrev Lira i detalj forsømmelsen han ble utsatt for i fengselet. Han hadde blant annet dobbelt lungebetennelse, men fikk ikke legehjelp før det var for sent.

Tucker Carlson snakket med faren, Gonzalo Lira Sr., som hadde spådd at sønnen kom til å bli drept. Han mener Biden ga Zelenskij grønt lys for fengsling og at amerikanske myndigheter ikke gjorde noe for å hjelpe ham.

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.