Victoria Spartz etterlyser bedre tilsyn med bistand og er imot å gi «blankosjekker» til Ukraina. Spartz har kritisert både Biden og Zelenskyj for å leke politikk i forbindelse med den militære strategien, og sier noen republikanere oppfører seg som sosialister.

Victoria Spartz, det første og eneste ukrainskfødte medlemmet av Kongressen, stemte imot 61 milliarder dollar i ekstra støtte til hjemlandet sitt i Representantenes hus.

I stedet har hun etterlyst bedre tilsyn med amerikanske midler og er imot å gi «blankosjekker» til den ukrainske saken. Hun sier at USAs grensesikkerhet bør prioriteres høyere, skriver Associated Press. 

Bistandspakken, som er en del av et større lovforslag som også inkluderte bistand til Israel og Taiwan, ble godkjent av Representantenes hus den 20. april, av Senatet på tirsdag og undertegnet av president Joe Biden på onsdag.

– Mitt ansvar er å beskytte det amerikanske folket, sa hun i et intervju nylig.

På en følelsesladet pressekonferanse i 2022 kalte Spartz Russlands invasjon av Ukraina for et folkemord. Hun beskrev bombeangrepene som hennes bestemor og venner i Ukraina hadde vært vitne til.

Senere samme år begynte hun å kritisere Ukrainas ledere, inkludert president Volodymyr Zelenskij. Hun har sagt at modige mennesker dør for friheten i Ukraina, og anklaget den ukrainske regjeringen for korrupsjon.

I en tale til velgerne i Sheridan, Indiana nylig, nevnte Spartz ikke krigen i Ukraina. I stedet fremstilte hun gjenvalget som en kamp mot partiets hykleri, og sa at noen av hennes republikanske partifeller oppfører seg som sosialister.

Hun trakk frem sine erfaringer fra oppveksten i Sovjetunionen, slik hun ofte har gjort gjennom hele sin politiske karriere, og advarte mot en sosialistisk fremtid i USA.

– Jeg kommer til å kjempe den rettferdige kampen, erklærte hun.

I 2022 skrev Business Insider at flere republikanere er bekymret over representant Victoria Spartz’ høylytte kritikk av Volodymyr Zelenskyj.

De mente hennes holdning kan skade den amerikanske alliansen med Ukrania på et kritisk tidspunkt.

Spartz hadde kritisert både Biden og Zelenskyj for å leke politikk i forbindelse med den militære strategien, og hun etterlyste skikkelig tilsyn med kritisk infrastruktur og levering av våpen og bistand fra Kongressens side.

Det ukrainske utenriksdepartementet reagerte raskt og kritiserte Spartz for det de mente var grunnløse spekulasjoner og beskyldte henne for kynisk manipulasjon av Ukraina og landets ledelse.

Tjenestemenn i Biden-administrasjonen har også lagt merke til hennes uttalelser, skriver Insider, vel vitende om at hennes holdninger i stor grad kan påvirke den vestlige alliansen som hittil har hindret hele landet i å falle til Putin.

Selv om spørsmål om korrupsjon i Ukraina har blitt tatt opp av enkelte vestlige tjenestemenn tidligere, har slike bekymringer i stor grad blitt avvist i kjølvannet av det brutale angrepet mot landet, skriver Insider.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham fra South Carolina sa til Politico at han var uenig med Spartz i hennes påstander.

Spartz har tidligere etterlyst strengere tilsyn med våpnene som har blitt sendt til Ukraina av den amerikanske regjeringen, og hun har skjelt ut Zelenskyj for ikke forberede seg på krig, oppføre seg som om landet ikke er i krig og at han ikke forstår krigens fulle omfang.

Spartz har hele tiden understreket at hun støtter landet sitt i krigen med Russland, men at det må være lov å stille spørsmål om bistand, levering av våpen og militære strategier.

Victoria Kulheyko (45) er født i det som nå er Nosivka, Chernihiv Oblast, Ukraina, som på den tiden var en del av Sovjetunionen. Før hun flyttet til USA, tok hun en bachelorgrad i naturvitenskap og en mastergrad i bedriftsøkonomi ved Kyiv National Economic University.

Spartz emigrerte til USA i 2000 etter å ha møtt sin mann fra Indiana på et tog i Europa. Hun begynte som bankkasserer, underviste senere som adjunkt ved Indiana University’s Kelley School of Business og eier en gård.

Etter at den sittende republikaneren Susan Brooks i juni 2019 annonserte at hun ikke ville stille til gjenvalg, kunngjorde Spartz sitt kandidatur til Indianas 5. kongressdistrikt. Hun vant det republikanske primærvalget 2. juni 2020.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.