Mens støtten til Ukraina blant vanlige amerikanere har avtatt, er Zelenskyj i Davos og fordømmer medlemmer av det republikanske partiet. Representantene Marjorie Taylor Greene og Lauren Boebert utpekes som høylytte motstandere. Kanskje Zelenskyj burde lytte til Victoria Spartz’ kritiske stemme – kongresskvinnen fra hans eget krigsherjede land.

Ifølge Business Insider har det republikanske partiet politisert amerikansk bistand til Ukraina, og president Volodymyr Zelenskyj sier den radikale og provoserende retorikken skremmer folket hans.

Insider var til stede under et gruppeintervju i Davos tirsdag, der Zelenskyj svarte på spørsmål fra pressen. Ukrainas president sa at det definitivt er noen radikale stemmer i det republikanske partiet, og de belaster det ukrainske samfunnet:

– There are definitely some voices, radical voices from the Republican party, and they are straining Ukrainian society.

Den ukrainske lederen sa at han regner med at retorikken bare er en del av amerikansk politikk, men de blir overrasket over den. Det er skremmende, smertefullt og følsomt for folk i Ukraina:

– Sometimes we are surprised, and sometimes society is just afraid, he said. The Ukrainian leader said that he reckons that risqué slogans are just a part of US politics. But, he continued, it’s so painful for people in Ukraine, it’s so sensitive.

Zelenskyj gjentok at de blir stresset av de radikale stemmene, og de skremmer publikum. Han håper at det bare er noen enkeltstemmers mening, og at de ikke kommer fra en stor del av det republikanske partiet:

– Some radical voices are just stressing us out. They’re scaring the public. That’s why I really want it very much to be just the opinion of singular voices and not that of a large part of the Republicans.

Insider skriver at Zelenskyj antagelig refererer til GOP-lovgivere som høylytt har fordømt amerikansk støtte til Ukraina. I tillegg har republikanere i Kongressen holdt en bistandspakke på rundt 111 milliarder dollar som «gissel» siden oktober 2023 for å vedta strengere grense- og immigrasjonspolitikk.

Ukraina er ikke er den 51. staten i USA

Representantene Marjorie Taylor Greene og Lauren Boebert er av de mer høylytte motstanderne som er imot å sende mer penger til Kiev, skriver Insider videre. Greene har uttalt at Ukraina ikke er den 51. staten i USA, og at Amerika heller burde fokusere på immigrasjonen og gjelden som er ute av kontroll.

Boebert har sagt at USA allerede har sendt for mye penger og antydet at de ikke vet hva bistanden går til.

USA er den desidert største enkeltbidragsyteren til Ukraina, og Zelenskyj har advart at hvis de skrur av kranen, kan det bety en katastrofe for Ukraina på slagmarken. Det kan også få andre konsekvenser, som at Russland blir modigere og starter konflikter med andre nasjoner.

Støtten til Ukraina blant vanlige amerikanere har avtatt

Det er usikkert hva Zelenskyj mente med slik fordømmende kritikk av medlemmer av det republikanske partiet, da Insider skriver at han erkjenner at hard retorikk, uansett hvor sårende eller problematisk, bare er en del av hvordan amerikansk politikk fungerer, spesielt i et valgår.

Når han møter amerikanske lovgivere, både demokrater og republikanere, faller mye av det bort og han har aldri hørt nei til bistand:

– Zelenskyj said that when he actually meets with US lawmakers, both Democrats and Republicans, much of that falls away.

– This is because of what I feel — when I’m in the United States, or when members of the Congress, senators, representatives of both parties visit us, and they sit at the table with me, and we talk, and I’ve never heard of no aid whatsoever.

«Out in the open» fortsetter imidlertid retorikken, skriver Insider til slutt, og bistanden til Ukraina er fortsatt i fare.

– Out in the open, though, the rhetoric remains, and aid to Ukraine is still in danger.

Med out in the open mener antagelig Insider at det ikke lenger er tabu å kritisere bistanden til landet – og folket nøler ikke med å være åpen om at de ikke lenger støtter ubegrenset hjelp til Ukraina. I en meningsmåling fra slutten av desember mener nesten halvparten av amerikanere at landet bruker for mye på bistand til Ukraina.

En undersøkelse fra Financial Times-Michigan Ross fant at 48 prosent av velgerne sa at USA brukte for mye penger på å sende økonomisk og militær hjelp til Ukraina, 27 prosent sa at beløpet var riktig, og 11 prosent sa det ikke var nok.

Det er ikke bare konservative som er negative til mer bistand, selv om republikanere ligger i teten med 65 prosent. Omtrent halvparten av uavhengige velgere og 32 prosent av demokratene er enige om at landet har sendt nok penger og våpen til det krigsherjede landet.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor, da amerikanere ser og opplever enorme samfunnsproblemer i sitt eget land.

Victoria Spartz – kongresskvinne fra Ukraina

Insider nevner Greene og Boebert, som stikker kjepper i hjulene for Zelenskyj. En annen kvinnelig republikansk representant verdt å nevne er Victoria Spartz, som er født i Ukraina og ble valgt inn i Kongressen i 2018. Hun støtter hjemlandet sitt i krigen mot Russland, men har vært en stor kritiker av både Zelenskyj og mangel på åpenhet om hva bistandspengene blir brukt til.

I september sa hun til ABC News at USA har blitt for trigger-happy i å gi Ukraina penger til å kjempe sin krig. Hun ba igjen om åpenhet fra Det hvite hus og fra Zelenskyj om nøyaktig hva pengene blir brukt til:

– Det amerikanske folk kommer ikke til å gi penger hvis de ikke ser at det går til de riktige formålene. Hvis kongressen ikke er informert, blir ikke det amerikanske folk informert, og når folk ikke blir informert vil de begynne å bli frustrerte og det vil føre til problemer for langsiktig støtte til Ukraina.

Spartz sa videre at mer tilsyn med hvor pengene går også er nødvendig på grunn av historien til regionen USA støtter, spesielt når det gjelder korrupsjon:

– Vi må sørge for at vi vet nøyaktig hva som har skjedd med hvilke penger. Hva går til det ukrainske militæret? Hva går til Yemen? Hva går til BlackRock eller andre? Disse landene er kjent for korrupsjon og oligarker.

– We need to make sure we know exactly what’s happened with what money. Which goes to the Ukrainian military, which goes to Yemen, BlackRock, or whatever, Spartz said. Because we are actually dealing with countries that are dealing with corruption and oligarchs.

Spartz lot være å si at Zelenskyj selv er korrupt, skriver ABC. I stedet oppfordret hun ham til å være mer åpen om hvordan landet hans bruker bistand fra USA.

Spartz sa at problemet ikke bare er med Ukraina. Hun vil at både Det hvite hus og Kongressen skal være mer transparente med det amerikanske folket om hvordan det bruker skattebetalernes penger:

–Spartz stopped short of saying if Zelensky himself is corrupt. Instead, she called on Zelensky to simply be more transparent with how his country is using aid from the U.S.

Spartz said the issue is not just with Ukraine. She wants the White House and Congress alike to be more transparent with the American people on just how it is using taxpayer money.

Official Portrait of Representative Victoria Spartz. Source, Wikimedia.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.