USA sender daglig våpenhjelp og annen bistand til en verdi av 130 millioner dollar til Ukraina. Nå advares det mot at hjelpen kan komme på avveie.

With the U.S. sending roughly $130 million a day in military aid to Ukraine plus economic and other assistance, current and former U.S. officials warn that more must be done to ensure arms and money aren’t diverted, stolen or misused.

Ifølge Wall Street Journal overgår hjelpen fra USA til Ukraina alle rekorder. Selv ikke i Afghanistan, på høyden av USAs militære engasjement, mottok lignende summer i støtte.

Siden januar har Kongressen godkjent 54 milliarder dollar i bistand til Ukraina, med bred støtte fra begge partier. Hjelpen eskalerte voldsomt etter den russiske invasjonen 24. februar. Men amerikanerne har ikke fått på plass skikkelige mekanismer for å kontrollere at hjelpen kommer frem til riktig sted på riktig måte.

– We’ve been moving fast and hard, and we haven’t had time, in my view, to reflect on that, sier Mike Rogers (R., Ala.), en ledende Republikaner som sitter i House Armed Services Committee, og en uttalt støttespiller av Ukraina.

En talsperson for National Security Council sier at USA vurderer risiko for ulovligheter i tillegg til politiske, militære og menneskerettslige hensyn når man leverer slike mengder av våpen til et annet land. Men tilsynelatende er forsikringer fra Ukraina det eneste USA baserer dette på for øyeblikket.

– The Ukrainians have assured us that they share our concerns about accountability of these systems.

Foreløpig er ingen uregelmessigheter med leveranse av våpen og annen hjelp avslørt. Men flere advarer nå om at det bare er et spørsmål om tid. En av de som advarer er John Sopko, som er spesialinspektør for Afghanistan Reconstruction. Han har brukt de siste ti årene på å identifisere svindel og tyveri i forbindelse med amerikansk hjelp til Afghanistan, og sier at svindel og tyverier er uunngåelig.

– Even if it’s a noble cause, there’s going to be theft. There’s going to be misconduct. There’s going to be nepotism. There’s going to be stupid decisions being made. It’s human nature, sier Sopko.

– A couple of years from now, you’re going to be reading stories about waste, fraud and abuse.

Sopko sier at en viktig lærdom fra Afghanistan er at kontroll over våpenleveranser og annen bistand bør være på plass fra første stund.

Senator Chuck Grassley (R) har i et brev til amerikansk UD kommet med en sterk oppfordring til bedre kontroll med ressursene som overføres til Ukraina. Grassley bemerker at Kongressen foreløpig ikke har noen form for oversikt. Han understreker at dollar som havner i feil lommer ikke hjelper Ukraina til å bekjempe de russiske invasjonsstyrkene.

– Any tax dollar lost to waste, fraud or abuse is a dollar that cannot be used to effectively fend off the Russian advance on Ukrainian territory, sa Grassley til State Department Inspector General Diana Shaw.

Generalinspektør Sean O’Donnell i Pentagon sier at de har satt ned en arbeidsgruppe i fellesskap med UD og USAID, som skal overvåke pengebruken i Ukraina.

Mark Cancian har erfaring fra ledende stillinger i Pentagon, men jobber nå for tenketanken Center for Strategic and International Studies i Washington D.C.

– If Ukrainian oligarchs start sailing around in yachts financed by U.S. taxpayers, that would be devastating to the bipartisan support such aid has received, sier Cancian.

Senatet har tidligere avvist et forslag fra senator Rand Paul (R) som ville opprette et mandat for en spesialinspektør for Ukraina, i forbindelse med at Kongressen i mai vedtok en hjelpepakke på over 40 milliarder dollar. Senator John Kennedy (R) har også foreslått å sette av 20 millioner dollar til et lignende formål.

Sopko advarer, og sier at når man bruker så mye penger så raskt, så ender man opp med en mentalitet som er fokusert på å bruke penger, uten å tenke på konsekvensene før i ettertid.

– (W)hen you’re spending money this quickly…your mentality is ‘spend.’ And worry about the consequences later.

– It is really shocking that people are not applying what we learned about the mistakes in Afghanistan to Ukraine.

Ukraina ble det siste året før krigen brøt ut fremhevet som det mest korrupte landet i Europa, etter Russland. Bekymringen om uregelmessigheter virker derfor berettiget, og uttrykkes nå av noen av de som er Ukrainas sterkeste støttespillere i krigen mot Russland.

Les også:

Ukraina krever svar fra Biden om Zelenskyj-kommentar

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.