I NRKs verden er Bidens besøk i Kiev en solskinnshistorie og får oss til å tenke på Katrina and the Waves hit på 80-tallet «Walking on Sunshine». Men er virkelig presidentens høyst uvanlige besøk så rosenrødt som statskanalen vil ha det til? Ikke for oss våkne, som mener konsekvensen av Bidens presidentskap er katastrofal.

Det er ikke ofte vi ser en kommentar fra NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen om USAs Commander in Chief  Joseph Robinette Biden, Jr. Forresten er det i hele tatt sjelden at NRK skriver om presidenten, den siste gang var vel i fjor da han fikk seg katt. Vi elsker jo alle kattehistorier, og når statskanalen fortalte oss at det var katten Willow som hadde valgt førstedamen, Dr. Jill, rørte det noe i oss alle.

Kattehistorien var rundt samme tiden da Biden fikk kritikk fra president Volodymyr Zelenskyj for sin bemerkning under en pressekonferanse hvor han sa at Russland vil bli stilt til ansvar hvis de invaderer Ukraina. – Men er det et mindre angrep – a minor incursion, la øverstkommanderende Biden til, kan det hende vi (NATO-land) ender opp med å krangle om hva man skal gjøre og ikke gjøre.

Det falt ikke i god jord hos Zelensky som skrev på Twitter at han ønsker å minne stormaktene om at det ikke er ikke noe som heter mindre inngrep og små nasjoner. Akkurat som det ikke er noen mindre skader og liten sorg etter tapet av kjære.

Det er nå ett år siden Biden fikk seg katt og det ble en fullskala invasjon i stedet for et lite angrep.  De vonde ordene mellom de to presidentene er glemt, så lenge våpen og penger strømmer inn til en krig som aldri ser ut til å ville ta slutt.

He’s walking on sunshine …

Til og med været spilte på lag med Joe Biden da han besøkte Ukrainas hovedstad Kyiv, skriver Mikkelsen, og solen skinte da han ble tatt imot av det ukrainske presidentparet.  De gikk en kort tur i Kyivs gater, før de besøkte det berømte St. Michaels klosteret med sine gylne kupler og blå murer:

– For et land i krig mot stormakten i øst, må det ha varmet like mye som vintersola å få et slikt besøk av supermakten i vest.

Og hvem, om noen, hadde spådd at det skulle skje for ett år siden da russiske stridsvogner rullet mot hovedstaden? spør Mikkelsen.

Mens noen av oss spør igjen:  Hadde Ukrainakrigen skjedd under Trump eller en annen president som gjorde jobben sin og viste styrke som Commander in Chief?

Skuespiller Terrence Williams sa nettopp det i februar i fjor, men han er jo komiker også, så vi må ta hans ord med en klype salt.

Dessuten sier han at Biden er veik og har ikke ansvaret for noe. Det er jo det motsatte av hva NRK og norske medier forteller oss.

Mikkelsen fortsetter med hyllesten av øverstkommanderende Biden:

– Bare det at de har holdt ut og i dag kunne ta imot den amerikanske presidenten som herrer i egen hovedstad er en ukrainsk seier.

Meanwhile in East Palestine Ohio

Donald Trump sier Joe Biden «forlot» befolkningen i East Palestine ved å besøke Ukraina i stedet for Ohio. Men hva vet vel han? –  som også er komiker.

Tidspunkt for besøket er ikke tilfeldig, skriver Mikkelsen, og skjer like før ettårsdagen for Russlands fullskala-invasjon og parallelt med at USAs forhold til Kina er spent.

Ordføreren i East Palestine raser mot Biden: – Millioner av dollar til Ukraina, men ingenting til oss

China-Joes besøk i Kiev er derfor en en tydelig beskjed til både Putin og Xi Jinping, får vi vite.

Joe Biden er ikke den første vestlige statslederen som besøker Ukraina, men Biden er den aller mektigste, og Mikkelsen mener at når Biden nå har vært i Kiev sier han indirekte at de ikke kan la byen falle, at det også vil være et amerikansk nederlag.

Jeg hater å plage deg men folk dør

Det er det ikke alle som er enige i, og det fikk Biden høre lørdag kveld på en restaurant i Washington D.C. Presidenten ble konfrontert av Code Pink, en venstreorientert aktivistgruppe som har som mål å få slutt på kriger i verden.

Mens han sitter under et stort bilde av en sau, får han kraftig kritikk  over håndteringen av krigen mellom Russland og Ukraina, samt sanksjoner mot Cuba. Den høflige demonstranten ba Biden om å søke fred og en slutt på krigen i stedet for å eskalere den.

– President Biden, jeg hater å plage deg, vi må avslutte denne krigen i Ukraina. Vi må presse gjennom forhandlinger! ropte en demonstrant.

– Jeg hater å plage deg, men folk dør, fortsatte hun.

Men det er ikke bare venstrevridde aktivister som stiller spørsmål ved USAs involvering i krigen, og Biden får kritikk fra både demokrater og republikanere skriver Fox News. Mange uttrykker bekymring for at fortsatt amerikansk engasjement kan føre til eskalering mellom USA og Russland, to kjernefysiske supermakter.

Tilhengere av den fortsatte bistanden hevder at det er nødvendig å opprettholde Ukrainas suverenitet og avskrekke ytterligere aggresjon fra Russlands president Vladimir Putin.

Slike bekymringer eller motsetninger vil vi ikke finne i korridorene på Marienlyst.

Presidenten som faller opp trappene

Biden ankom slik hans europeiske kolleger har gjort det før ham, med tog. Vi er ellers vant til å se amerikanske presidenter gå ned trappen fra det flotte amerikanske presidentflyet, skriver Mikkelsen.

– Sjansen for at et missil, enten på avveier eller villet, skulle treffe flyet ble tydeligvis vurdert som såpass stor at Biden måtte reise langs landjorda.

Det kan hende Mikkelsen har rett, men vi kan ikke utelukke at beslutningen om å ikke ta Air Force One var fordi Biden har store vanskeligheter med å sette den ene foten foran den andre.

Han faller til og med når han går opp trapper, selv om det kunne ha vært forårsaket av fønvind som blåste den dagen – den andre dagen, og da han datt av sykkelen.

Tucker reacts to Biden’s public fall up Air Force 1 stairs. Det er vondt å se på sier Tucker, og det er sant mens vi får dårlig samvittighet i to sekund.

– Konsekvensene av et nedskutt amerikansk president fly ville jo vært katastrofale, forsetter Mikkelsen.

Konsekvensen av Bidens presidentskap er katastrofal, er vel heller sannheten. Hadde presidenten vært den Commander in Chief han lovet i denne kampanjevideoen, hadde vi kanskje ikke vært i de mange fatale situasjonene vi opplever i USA og i verden i dag. Men det vil vi ikke få vite hvis vi hører på NRK.

Commander in Chief | Joe Biden for President

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.