NTB

Over 260 sivile har dødd etter å ha tråkket på landminer eller andre sprengladninger i Ukraina siden krigsutbruddet i februar i fjor, opplyser landets forsvar.

Minst 571 personer er såret i 560 hendelser der landminer eller andre eksplosive gjenstander er involvert, sier generalstaben på meldingstjenesten Telegram.

Nesten en firedel av disse hendelsene har skjedd i åkerlandskap. Flere bønder utsetter seg for risiko i et forsøk på å jobbe i områder som antas å inneholde miner. Onsdag ble to menn såret – én av dem måtte amputere begge beina – etter at traktoren deres traff en sprengladning sør i landet.

Myndighetene anslår at det kan ligge miner og farlige etterlatenskaper fra krigføringen på opp mot en tredel av landets areal – 174.000 kvadratkilometer. Det er omtrent like mye som halvparten av arealet til Fastlands-Norge.

Behovet for mineryddere er prekært, sier statsminister Denys Sjmyhal. Han sier landet trenger 7000 mineryddingseksperter i tillegg til de 3000 som allerede er i arbeid. Prislappen vil være på 37 milliarder dollar, drøyt 410 milliarder kroner.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.