Sveriges klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari (L) måtte avlyse sin medvirkning på et seminar hos Fossilfritt Sverige. Årsaken var en trussel mot møtets sikkerhet fra klimaekstremistene Extinction Rebellion.

Statsminister Ulf Kristersson (M) reagerer sterkt, og kommenterer hendelsen i et innlegg på Facebook.

De här människorna försöker sabotera de demokratiska politiska processerna i Sverige. I förra veckan var finansminister Elisabeth Svantesson och jag i Malmö på en fin och öppen frågestund – en ”onsdags-AW” – på Scandic Triangeln i Malmö.

Flera hundra personer hade samlats i en fullsatt bar och ställde frågor om allt ifrån Ukraina till tågförseningar och gränskontroller. Raka frågor och raka svar – precis som det ska vara i politiken. Men så kom några ilskna aktivister som bara ville förstöra mötet, som skrek rakt ut, som vägrade vänta på sin tur och som inte alls brydde sig om några svar.

Att störa och förstöra politiska möten och vägra acceptera ett sansat samtal har totalitära krafter sysslat med i alla tider. I andra länder. Men i Sverige ska vi inte göra så. Här ska vi respektera också den som tycker annorlunda – för det är själva kärnan i det demokratiska samtalet.

De här grupperna låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken. Det är riktigt, riktigt illa.

Les også:

Extinction Rebellion er en gjeng med snobber fra borgerskapet

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.