Konsekvensen av Frps forslag om å ta det norske flagget fra redningsskip som plukker opp migranter og flyktninger er at mange flere mennesker vil drukne.

Det mener KrFs nestleder og utenrikspolitiske talsmann, Dag Inge Ulstein.

Han langer ut mot KrFs tidligere regjeringspartner:

– Konsekvensen av det Wiborg tar til orde for er at mange flere mennesker vil drukne. Bare skipet Geo Barents alene har siden 2021 reddet 7.918 mennesker. Det er ufattelig at Wiborg vil ramme et arbeid som redder så mange liv, tordner Ulstein til Vårt Land.

To norske skip seiler i dag i Middelhavet. Ocean Viking blir styrt av organisasjonen SOS Méditerranée, mens Geo Barents blir styres av Leger uten grenser.

– Disse båtene hjelper når det skjer et forlis eller er fare for drukning, og det er vi folkerettslig forpliktet til å gjøre. Norge er en sjøfartsnasjon. Selvsagt skal vi hjelpe, sier Ulstein, som mener at Wiborg og FrP med sitt forslag vil ha mange menneskers liv på samvittigheten.

– Det er hjerterått å komme med en slik uttalelse fra Wiborg, når vi vet at hans forslag ikke fører til færre flyktninger, kun en massiv oppgang i dødsfall, raser Ulstein.

FrP: Norske skip som plukker opp migranter, bør miste flagget

Også Rødts innvandringspolitiske talsmann, Tobias Drevland Lund, reagerer kraftig:

– Frps moralske havari vil ingen ende ta, og det viser dette forslaget tydelig, sier han.

Frps talsmann Erling Wiborg sier partiet ønsker en slutt på at hjelpeorganisasjoner leier inn redningsbåter som patruljerer Middelhavet:

– Skipene som er leid inn av ulike hjelpeorganisasjoner, blir den forlengede armen til menneskesmuglerne, som sender store grupper migranter over Middelhavet til Europa. Derfor ønsker Frp også at skip som redder opp skipbrudne, frakter disse tilbake til havner i Nord-Afrika, og ikke til Europa.

Drevland Lund sir at Frps forslag om at skipene ikke skal frakte skipbrudne flyktninger til trygge havner i Europa i verste fall kan føre til at flere mennesker dør på havet.

– Både drukningsdød, men også om bord på skipene hvis de må snu og seile den lange veien tilbake til Nord-Afrika.

Rødts talsmann avviser at redningsskipene øker presset mot Schengenområdet:

– Skipene som redder flyktninger fra drukningsdøden på Middelhavet er ikke katalysatoren eller driveren for den økningen i antall mennesker som flykter over havet. Dette er mennesker som flykter fra krig, konflikt, sult og klimaendringer, avslutter han.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.