Den nederlandske professor Ruud Koopmans har i en tid kritisert europeisk asylpolitikk. I et intervju med de Volkskrant hevder han at venstresiden har problemer med å sette navn på de mørke sidene ved masseinnvandringen fordi høyt utdannede sosialister aldri opplever ulempene ved migrasjonen. De høster bare fordelene.

Unge menn vinner på dagens system

Koopmans er professor i sosiologi og migrasjonsforsker ved Humboldt-universitetet i Berlin. I vår ga han ut boken «The Asylum Lottery» der han går den europeiske asylpolitikken nøye efter i sømmene.

Koopmans slår hardt ned på asylpolitikken, og «det er ikke uten grunn, dagens politikk er nemlig en skandale på alle måter»: 

– Migranter tvinges til å foreta en livsfarlig reise i gummibåter for å nå et europeisk land. Samtidig må de ha nok penger til å betale menneskesmuglere for å kunne fortsette reisen. Resultatet er at det ikke er de migrantene som har størst behov for beskyttelse, men de som er i best fysisk form eller har nok penger, som har størst sannsynlighet for å lykkes. Derfor er nesten alle flyktninggrupper dominert av unge menn.

Favoriserer dem som ikke har behov for asyl …

Samtidig tiltrekker Europas asylsystem seg feil mennesker. Koopmans forklarer: 

– Systemet gir rett til opphold til mennesker som i liten grad eller ikke i det hele tatt har behov for asyl. Mennesker som hverken er forfulgt i hjemlandet eller på flukt fra krig. De er godt klar over at når de først er i Europa, blir de ikke deportert. De vet at den europeiske returpolitikken er en vits.

… og vanlige folk rammes

Den mørke siden ved asylpolitikken påvirker først og fremst vanlige borgere, sier Koopmans til de Volkskrant

– Til syvende og sist er migrasjon også et fordelingsspørsmål. Det handler om hvem som opplever fordelene og ulempene. De høyt utdannede tilhengerne av «progressive» partier merker først og fremst fordelene. Mens de studerer, mens de fremdeles er unge og robuste, kan de godt like å bo i et farverikt nabolag med alle de billige spisestedene. Så snart de får barn, flytter de, men de tar med seg fordeler som billige barnevakter, billige rengjørere, billige gartnere etc.

Taperne er uinteressant for venstresiden

Koopmans mener vanlige folk ikke har de samme mulighetene som de med høyere utdannelse. 

– Det finnes også mennesker som ikke kan velge å bo et annet sted og som opplever konkurranse på bolig- og arbeidsmarkedet. Problemene konsentreres i deres nabolag. Men disse menneskene hører ikke lenger til venstresidens velgere.

Avskaff individuelle asylprosedyrer

For Koopmans er løsningen en radikal endring av europeisk asylpolitikk: Avskaffelse av individuelle asylprosedyrer i Europa:

– Åpne grenser er en utopi. Dessuten fører åpne grenser til at velferdsstaten går i oppløsning. 

Koopmans mener Europa heller burde åpne for politiske flyktninger og eksemplifiserer det med jemenitter og rohingya-muslimer i Myanmar (hva med kristne; jesidier, koptere etc?, undertegnedes anmerkning):

– Det ville stanse asyltilstrømningen når migrantene innser at de ikke lenger kan søke asyl i Europa. Det ville skape et klarere skille mellom politiske og økonomiske flyktninger. Det ville også bety at europeiske land ikke lenger trengte å håndtere titusenvis av søknader fra mennesker som til syvende og sist uansett ikke får bli i Europa.

Har malt oss inn i et hjørne

I et intervju med Get to Text blir Koopmans spurt om det i det hele tatt er mulig å avskaffe individets grunnleggende rett til å søke asyl for å erstatte det med at du som tilhørende en gruppe, kan søke asyl.

– For Tysklands og mange europeiske nasjoners del vil det bety at grunnloven må endres. Det er høye terskler for det, så det er ikke lett å gjennomføre. Det vil også bety at vi må endre eller til og med oppheve Genèvekonvensjonene. Det vil ikke være enkelt å få til. Også Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen skulle i tilfelle endres. Alt dette er så store hindringer at det neppe er gjennomførbart.

Ruud Koopmans er mye fremme i media:

– Det snakkes om en «mottakskrise», men det er faktisk en flyktningkrise. Folk dør i et system som er designet for å redde liv. Det er en moralsk skandale. Ingen kan si at det ikke er bruk for reformer:

– Ruud Koopmans rett fra levra: En del av migrantbefolkningen – selv i annen og tredje generasjon – lever i en parallellverden som avviser vårt samfunn:


Les også Christian Skaugs «Ukontrollert migrasjon er en demokratisk krise»: 

Det er ikke vanskelig å stoppe migrasjon, men det er vanskelig hvis man samtidig skal ivareta humanitære prinsipper. Europa lar seg invadere på grunn av tvangstanker om innbilt godhet, sier Ruud Koopmans i nedenstående artikkel.

– Ukontrollert migrasjon er en demokratisk krise

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.