Den ekstremistiske presten, Ellen Hageman, som de siste årene først og fremst har markert seg som miljøaktivist i den ekstreme klima-ulydighetsgruppen Extinction Rebellion, får ikke disponere kirkerommet i Østre Porsgrunn kirke.

Et enstemmig menighetsråd ville ikke leie ut kirken til Hagemans klimaprosjekt «på bakgrunn av tidligere hendelser», skriver Vårt Land.

1. påskedag i 2022 var Hageman, sammen med seks rødkledde miljøekstremister, med på å avbryte påskegudstjenesten i Skien kirke.

Bakerst blant aktivistene gikk Hageman i prestekjole, bærende på et kors med døde dyr.

– Det virker som kirkens mediestrategi er å ikke ta i tematikken rundt klimakrisen, eller gi gehør for den teologiske diskusjonen jeg vil starte, sier miljøekstremist og prest Ellen Hageman.

4. januar fikk hun en intensjonsavtale fra Porsgrunn menighet om å leie Østre Porsgrunn kirke til forestillingen «Skogen må være hellig».

Noen uker senere kom kontrabeskjeden fra menighetsrådet i Porsgrunn.

– Det var et enstemmig menighetsråd som sa nei til at Hageman kunne ha sin forestilling i kirken, påpeker Terje Michelsen, som er leder av menighetsrådet i Porsgrunn.

Prest er medlem av Extinction Rebellion: – Rart at ikke flere prester tyr til kraftige virkemidler i klimakampen

Hagemans teologiske kunstprosjekt «Skogen må være hellig» blir nå vist på Spriten kunsthall i Skien. Forestillingen har som formål å «iscenesette det eksistensielle ubehaget og utforske menneskers tro og deres relasjon til andre arter i møte med den pågående økokatastrofen».

– Tror du dette er den beste måten å nå inn til kirken med budskapet ditt?

– Jeg tenker at det handler om at det er på tide at kirka tar klimasituasjonen på alvor. Vi må kunne vise i kirken hvor skremmende situasjonen faktisk er, sier Hageman.

Hageman forteller at hun selv er i en troskrise, og at hun etterlyser et grunnleggende oppgjør med hvor vi plasserer Gud i skaperverket og hva forvalteransvaret er.

– Til tross for troskrisen, har jeg troen enda. Derfor er det nødvendig for meg å gå inn i dette, som troende og teolog. Jeg melder meg jo ikke ut av kirken. Man må ta i ubehaget, for jeg vil jo gjerne finne svar, avslutter Hageman.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.