Ellen Hageman, ordinert prest i Den norske kirke, er klimaekstremist og medlem av pøbelgrupperingen Extinction Rebellion.

Hageman har vært med på flere ulovlige aksjoner, og en av dem må hun nå møte i retten for, skriver Vårt Land.

Aksjonen som teologen var med på, fant sted på Sjursøya i Oslo i april. Der blokkerte flere titalls XR-aksjonister utfart av oljetankbiler og bensintankbiler fra Oslo havn.

– Hensikten med aksjonen var å stoppe blant annet leveranser med flybensin på vei til Gardermoen. Det var en aksjon som var tydelig rettet mot CO2-utslipp fra fly. Selv var jeg med å lenke meg fast i en bensintankbil og nektet å flytte meg da politiet ba oss om å flytte oss. Dermed ble jeg satt på glattcelle, forteller Hageman.

Siden fikk hun et forelegg på 15.000 kroner, og fordi hun ikke vil betale dette, må hun 24. januar møte i Oslo tingrett.

– Jeg mener jeg handlet i nødrett og har derfor valgt å ikke betale forelegget, sier Ellen Hageman.

Rettssaken tar Hageman med stor ro.

– Jeg synes det er helt greit å gå i retten for dette. Da får jeg jo også muligheten til å si hvorfor jeg har aksjonert og nektet å betale forelegget. Blant annet kommer jeg til å trekke fram at jeg er kristen og mener at miljøkampen er en samvittighetssak.

Hageman synes det er merkelig at ikke flere prester tyr til alvorlige virkemidler i det hun oppfatter som en «helt avgjørende kamp».

– Det er ikke noe jeg har lyst til. Jeg gjør det fordi jeg dessverre mener det er nødvendig. Verden styrer mot 2,8 graders global oppvarming. Myndighetene og pengemakta klarer ikke å snu utviklingen fort nok. For å snu på det: Jeg synes det er rart at ikke flere prester og andre kristne i Norge går et skritt lenger i miljøkampen.

Vold i miljøkampen – eliten møter seg selv i døra

Teologen mener at prester bør gå foran i klimakampen og ikke være redd for å ende opp i fengsel.

– Jeg tenker at prester bør være ledere med stor integritet, og at det derfor er viktig at de ikke bare med ord, men også i handling, viser at de er villig til å ofre noe for å vekke mennesker til motstand mot et system som er i ferd med å ta livet av Guds skaperverk, sier Hageman, og legger til:

– For eksempel sitter det prester i fengsel i England som har aksjonert for miljøet.

Hageman roser Den norske kirke for dens miljøengasjement, men mener de må ty til sterkere lut for «å riste litt i strukturene».

– I dag ender klimakampen fort opp med nok en klimagudstjeneste, mener Hageman.

Presten har også tidligere markert seg med ekstreme virkemidler. Midt under prest Øystein Gunnersen sin preken 1. påskedag forsøkte seks rødkledde aksjonister fra XR å ta seg inn i Skien kirke. Bakerst sto Hageman i prestekjole. Hun bar på et kors av døde dyr.

«Vi gjør dette for å få oppmerksomhet på den massive nedbyggingen av natur som skjer i landet vårt. Vi er som samfunn preget av et syn på verden der mennesket er i sentrum for alt. Det gjør at vi ikke har noen tabuer knyttet til tap av natur og ødeleggelse av habitater for andre arter. Dette gjelder også Den norske kirke», sa Hageman i en pressemelding.

Aksjonen vekket sterke reaksjoner hos både politikere, biskop, sokneprest og kirkegjengere, og politiet startet etterforskning.

Foreløpig har ingen av aksjonistene hørt noe fra politiet, ifølge Hageman.

Politiadvokat Kristin Synnøve Drågen opplyser at saken fortsatt er under etterforskning.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.