Flere samer med tilknytning til ungdomsorganisasjon til Norske Samers Riksforbund (NSR) og Natur og ungdom i spissen, satte seg ned i Olje- og energidepartementets lokaler i Oslo sentrum torsdag morgen.

De markerer at det er 500 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig og at det er i strid med menneskerettighetene fordi det krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse.

– Vindturbinene på Fosen skal rives, og landet skal tilbakeføres til Fosen-samene. De har kjempet kampen mot vindindustrien og staten i rundt 10 år. Vi er her i solidaritet med dem som ikke har så mye mer å gå på, og som er slitne etter alle statlige overgrep, sier artist Ella Marie Hætta Isaksen til NRK.

Hun er, sammen med leder i NSR Nuorat, Elle Nystad, og leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver, de mest markante skikkelsene i demonstrasjonen.

I filmen «La elva leve», om Alta-kampen for litt over 40 år siden, spilte Isaksen rollen som «Ester». Her er hun en av de samiske aksjonistene som sultestreiket foran Stortinget.

– Jeg har trent på dette i mange år, men har aldri opplevd å bli arrestert eller båret bort av politiet. Så dette blir første gang for min del, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

Politiet har så langt ikke foretatt noe fremstøt mot aksjonistene.

Isaksen mener Fosen-saken kun er ett av mange overgrep staten bedriver mot samene.

– Fosen er bare en av mange saker som preger hele Sápmi i dag. Mitt håp er at Fosen-saken markerer en endring, og at den også endrer måten myndighetene behandler samiske saker på. Vi kan ikke holde på med å aksjonere hele tiden for våre rettigheter, sier hun.

Sametinget sier nei til vindkraft på land – advarer regjeringen

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) kom ned og snakket med aksjonistene.

– De som skal jobbe med saken, og danne et grunnlag for at vi skal gjøre et nytt vedtak, må ha den kunnskapen som jeg har prøvd å fortelle dere. Vi må vite hvordan dette har påvirket reindriften. Det er andre ting som også påvirker reindriften, det vet dere utmerket godt, sa han.

Aasland la til:

– Så kan det hende at dere er imot også et nytt vedtak. Jeg skjønner hva dere mener. Jeg har ingen prinsipiell tilnærming til det som skal skje med Fosen, annet enn at det skal gjøres på en ordentlig måte. Vi må sørge for å ivareta urfolksrettigheter.

Hætta Isaksen mener dette kun er politisk tåkeprat.

– Det er bare tomme ord. Vi er vant til å høre at vi må forholde oss til at de må gjøre et nytt vedtak. Men man forholder seg ikke til at det er ekte mennesker som lever med dette overgrepet hver dag, og vi som sitter her, kjenner på kroppen at vi ikke kan tåle det pågående menneskerettighetsbruddet.

– Vi kan ikke tåle at Norge, som det demokratiske landet det er, behandler det samiske folket på denne måten, tordner hun.

Hætta Isaksen mener mange unge samer på grunn av dette mister tilliten til rettsstaten Norge.

– Hvis vi mister tilliten til rettsstaten Norge, så skranter troen på demokratiet, sier hun.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) mener det er uholdbart at regjeringen ikke har stanset det pågående menneskerettighetsbruddet.

– Vi gir full støtte til aksjonistene, som krever at vindkraftverkene på Fosen rives og at områdene tilbakeføres til naturen, sier han.

Aksjonistene har ikke tenkt å gi seg før de får en forsikring om at vindkraftverket skal rives, og planlegger å tilbringe natten i departementet.

– Vi har ingen planer om å flytte oss før de flytter oss med makt. Hverken vi eller demonstrantene utenfor har tenkt å gi oss, til tross for at det er kaldt og mørkt, og det kommer til å bli en lang natt, sier leder i NSR-Nuorat, Elle Nystad, i en pressemelding torsdag kveld.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.