Greta Thunberg. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Greta Thunberg skulle etter planen møte Fosen-aksjonistene i Olje- og energidepartementet søndag, men fikk ikke  komme innenfor dørene. Hennes Oslo-besøk kan bli en flopp.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) bekrefter at de ikke ville slippe inn den svenske klimaaktivisten, men i stedet tilbød henne å snakke med aksjonistene gjennom en sidedør til resepsjonen.

Ella Marie Hætta Isaksen, en av aksjonistene, forteller om Greta Thunbergs utestengelse, til NTB-Rodrigo Freitas og Gunnhild Hokholt Bjerve.

– Bakgrunnen for den beslutningen er at DSS av sikkerhetsmessige hensyn ikke ønsker at flere demonstranter skal ta seg inn i bygget, sier seniorrådgiver Espen Evensen i DSS til NTB.

Han sier at DSS har det operative ansvaret for sikkerheten til departementet og vurderer dette kontinuerlig.

– Ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet, men det må vi vurdere opp mott sikkerhetsmessige og andre hensyn, sier han.

Det ligger i kortene at det ville medført mye oppstyr og trafikk rundt de aktuelle lokalene, om Thunberg skulle få lov til å komme inn og delta i en markering der.

– Provosert

Isaksen reagerer kraftig på beslutningen.

– Vi blir ganske provosert av at de prøver å hindre vår fredelige demonstrasjon og vår rett til å møte gjester utenfra. Dette er et bygg som er åpent 24 timer i døgnet, også i helgen. Men altså ikke når vi er her, sier Isaksen til NTB.

I stedet skal den unge, svenske og ikke spesielt godt beleste klimaaktivisten Greta Thunberg slutte seg til demonstrasjonen utenfor departementet mandag morgen. Da planlegger aksjonistene å sperre av alle inngangene til bygget og hindre ansatte i å komme på jobb.

Det blir uansett bare en blek nødløsning i forhold til planen om å delta i aksjonen inne i departementsbygningen.

Høyesterettsdom

Demonstrasjonen arrangeres av den samepolitiske ungdomsorganisasjonen NSR-N og Natur og Ungdom. De protesterer mot at to vindmølleanlegg fortsatt er i drift på Fosen i Trøndelag, til tross for at Høyesterett har slått fast at de er bygd i strid med samenes rettigheter.

Mandag skal aksjonistene også få besøk av advokatene Maria Hessen Jacobsen og Olaf Halvorsen Rønning fra Elden Advokatfirma. De representerer de unge aksjonistene og vil observere hvordan de behandles.

Paradokser

Mange vil mene at saken inneholder en del paradokser, i og og med at kjente klimaaktivister som Greta Thunberg plutselig befinner seg i intens kamp mot nettopp det som har vært et av klimasakens fremste symboler, nemlig storstilt satsning på vindkraft.

Bestill fra Document i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.