Samiske aksjonister demonstrerer mot vindturbinene på Fosen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

De samiske vindturbinmotstanderne som aksjonerer mot Olje- og energidepartementet, sier de vil sperre av hele departmentsbygget mandag.

Samiske aksjonister er i harnisk over at vindkraftutbyggingen på Fosen får pågå, til tross for at Høyesterett har erklært den som ulovlig.

Document omtalte saken tidligere i helgen:

Vindturbin-aktivister har tatt seg inn i Olje- og energidepartementet: – Vi er i ferd med å miste tilliten til rettsstaten Norge

Nå varsler aksjonistene ytterligere opptrapping, melder NTB. Det skal være snakk om å sperre av hele departementsbygningen nå mandag.

Det er Ella Marie Hætta Isaksen som sier dette til NRK. Overfor TV 2 legger hun til at dette er fordi vinterferien i Oslo er over på mandag, og de ikke ønsker at ansatte skal kunne komme seg inn i bygget gjennom andre innganger.

Torsdag var det 500 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig oppført, ettersom det krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse. Anlegget står fortsatt, og det er ikke klart hva som skal skje videre.

Torsdag formiddag tok derfor tolv samiske aktivister fra den kulturpolitiske organisasjonen NSR-Nuorat og Natur og Ungdom (NU) seg inn i resepsjonen i departementsbygningen i Oslo sentrum i protest. Der har de vært siden.

– Motivasjonen styrker seg for hver dag som går, sier Hætta Isaksen til VG.

Lite tyder på at de har tenkt å gi seg, spesielt ikke når, de faktisk har landets Høyesterett i ryggen. l

Hætta Isaksen sier de ikke vil forlate bygget frivillig før det er bestemt at vindturbinene skal rives. Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) sier de vurderer situasjonen fortløpende.

Aktivistene har flere ganger de siste dagene hevdet at de ikke har fått tilgang til mat, og at journalister ikke slipper inn på området. Fredag skrev aksjonisten Rasmus Berg på Twitter at de hadde fått mat etter 27 timer.

Saken er i ferd med å bli en nokså pinlig verkebyll for vindkraftentusiastene i regjeringen.

Mange vil mene at det å overkjøre samene, i strid med Høyesterett, er et politisk overtramp selv ikke det såkalte grønne skiftet er tilstrekkelig til å legitimere.

Les også:

Turbulens i samiske organisasjoner etter avsløringer om vindkraft

Bestill boken i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.