Politi og demonstranter i regjeringskvartalet. Foto: Alf Simensen / NTB

Politiet fjernet tirsdag morgen Fosen-demonstrantene som har lenket seg fast utenfor Finansdepartementet. Det skjer etter anmodning fra DSS.

Demonstrantene gir seg ikke i sine protesterer mot vindkraftutbyggingen på Fosen i Trøndelag. De insisterer på å bli hørt, og at myndighetene skal rette seg etter Høyesteretts dom som sier at vindmøllene (vindturbinene) er ulovlig oppsatt.

Nå har de lenket seg fast utenfor Finansdepartementet, der Sp-leder og finansminister Trygve slagsvold Vedum har sin arbeidsplass.

Ved 9.15-tiden opplyste politiet at de hadde startet arbeidet med å fjerne Fosen-demonstrantene som tirsdag lenket seg sammen utenfor.

NTB melder om saken.

– Finansdepartementet, Akersgata. Etter anmodning fra DSS jobber vi med å fjerne demonstranter fra inngangspartiet slik at ansatte kan komme seg på jobb, skrev politiet i Oslo på Twitter.

Fjernet med makt

Klokken 9.30 ble demonstrantene fysisk fjernet bort fra inngangspartiet. De ble båret noen få meter bort fra inngangspartiet før de ble sluppet fri.

Det var ved 8.45-tiden at flere av aksjonistene lenket seg fast utenfor Finansdepartementet. Da uttalte politiet at de avventet situasjonen i påvente av en begjæring fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

DSS opplyser at de har bedt politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementet kan ivareta sin samfunnskritiske funksjon.

– Demonstrantene har blitt informert om den samfunnskritiske funksjonen, og blitt bedt av DSS om å flytte seg. De har valgt å ikke etterkomme dette. Blokkerte rømningsveier ville også være til hinder for evakuering i en nødsituasjon, skriver DSS i en pressemelding.

– I dag stenger vi staten

Også mandag måtte politiet fjerne demonstranter utenfor regjeringskvartalet. Da sperret Fosen-demonstrantene inngangene til Olje- og energidepartementet, slik de hadde varslet om i helgen. Se sak under.

Tirsdag utvidet de aksjonen.

– I dag stenger vi staten, sa artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til full jubel blant Fosen-aksjonistene.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet. I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindparken på Fosen i Trøndelag var oppført i strid med urfolksrettighetene.

Saken er i ferd med å bli en nokså pinlig verkebyll for vindkraftentusiastene i regjeringen.

Mange vil mene at det å overkjøre samene, i strid med Høyesterett, er et politisk overtramp selv ikke det såkalte grønne skiftet er tilstrekkelig til å legitimere.

For myndighetene kan dette også være en forsmak på den typen folkelige opptøyer som kan komme i kjølvannet av en fortsatt mislykket energipolitikk fremover.

Les også: 

Sameaksjonen mot vindkraft fortsetter, mandag vil de sperre hele departe­mentet

Bestill fra Document:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.