Roan vindpark, en del av det omstridte og muligens ulovlige Fosen-prosjektet. Foto: Ole Martin Wold / NTB

To demonstranter som ble fjernet av politiet på Fosen, nekter å godta ilagte bøter. Saken kan dermed ende i retten. Rettslig prøving er nettopp det vindkraftmotstanderne vil ha.

Demonstranter fra Motvind Norge blokkerte veien inn til Roan vindkraftverk på Fosen. De mener vindkraftverket er i strid med en dom i Høyesterett, og at både regjering og politi dermed opptrer i strid med landets øverste rettsinstans.

NTB melder om saken.

Den 29. juni ble de bortvist av politiet etter anmodning fra Aneo, som drifter anlegget. To av dem nektet å etterkomme pålegg fra politiet og måtte fjernes med makt.

– Begge har nå mottatt varsel om forelegg. De nekter å vedta disse, og saken går da videre til retten, skriver Motvind Norge i en pressemelding.

Begge demonstrantene sier i pressemeldingen at de er uskyldige og ønsker å få prøvd saken for retten. Her håper de at politi og regjering vil måtte vike for Høyesterett.

Motvind Norge opplyser samtidig om at de har anmeldt Trøndelag politidistrikt til Spesialenheten for politisaker.

Ifølge en del utspill i saken opptrer det lokale politiet nå nærmest som et privat sikkerhetsselskap for næringsinteresser knyttet til vindkraften, og i strid med loven slik den kommer til uttrykk i dom fra Høyesterett.

Dette har blant annet vært heftig debattert i sosiale medier.

Mange mener at dersom lokale politikontorer og skiftende byråkrater i ulike departementer kan sette seg over landets Høyesterett, er ikke lenger Norge en fungerende rettsstat.

Den kommende rettssaken kan derfor komme til å handle om mer enn bare den konkrete konflikten om vindkraftverk på Fosen.

Spørsmålet en del vil stille seg, er om den prinsipielle, forfatningsmessige siden av saken er noe det lokale politiet i Trøndelag har reflektert særlig over.

Les også: 

Er Støre, Aasland og regjeringen kjøpt og betalt av vindkraft­industrien?

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.