Det er nå ca. et år siden Høyesterett slo fast at Fosen-vindmøllene var ulovlige, men fortsatt står de der, som en markering av at den norske staten og hovedbølet av stortingspolitikerne ikke egentlig bryr seg om loven, naturen eller mennesker, bare de får drevet sitt grønne, hysteriske klimaskifte igjennom.

Den 11. oktober 2022 var det et år siden Høyesterett slo fast at bygging av vindkraft i reindriftsområdene på Fosen var ulovlig.

I oktober 2021 ga nemlig Høyesterett medhold til reineierne på Fosen og fastslo at utbyggingen av vindkraftverkene på Storheia i Åfjord og Haraheia i Roan krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27.

De økonomiske konsekvensene er store, og regjeringen har ikke kommet opp med noen konkret løsning, noe som gjør at alle eller nesten alle turbinene kan bli stående, samtidig som man prøver å trylle bort menneskerettighetsbruddet. Myndighetene har heller ikke fjernet konsesjonene til vindkraftverkene på Fosen, men latt det skure og gå.

Lett å feie for andres dør

Norske politikere skriker fælt om at Brasils urbefolkning trampes ned av makthaverne, men Jonas Gahr Støre, Erna Solberg & co. er ikke det spøtt bedre her hjemme.

– Respekt for urfolks arealer er godt naturvern, i både Norge og Brasil, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, i en pressemelding i anledning av ettårsdagen for Høyesteretts Fosen-dom.

Vindindustri, gruvedumping, veier og kraftlinjer. Truslene mot det som er igjen av inngrepsfrie områder i Sápmi er mange, og flere av sakene har kommet langt.

Og inngrep er planlagt mange steder i landet, for skal vi her i lsndet bli like «flinke» som tyskerne på vindkraft, må vi ha 15.000 vindmøller i Norge.

Som alltid med norske politikere er det mye enklere å feie for andres dører, enten det gjelder Iran, Afghanistan, Brasil eller øvrige land der statsministre fra diverse rødgrønne eller blå regjeringer mener Norge er et mer høyverdig land, og at det derfor er grunn for oss til å kunne heve pekefingeren.

Fosen-saken er selve monumentet over at stortingspolitikerne kan holde kjeft i sin kritikk av andre inntil det er feiet ettertrykkelig for egen dør i Fosen-saken og i andre sammenhenger.

Les mer: Regjeringen vil beholde både vindkraft og reindrift på Fosen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette bildet er tatt fra toppen av Seksortklumpen på Fosenhalvøya sommeren 2019. Foto: Stein Liland

Bryr seg ikke om egne lovbrudd

Det er på høy tid at myndigheter og næringsliv tar høyesterettsdommen i Fosen-saken inn over seg og slutter med utbygging av de vanvittige vindkraftparkene, som ikke gir stabil energi, og heller tenker i retning av kjernekraft.

Bit for bit har inngrepsfri natur i samenes tradisjonelle områder blitt bygd ut, og utbyggingen har skjedd til tross for sterke protester fra lokalbefolkningen, reindriftsnæringen, samiske organisasjoner og miljøorganisasjoner.

Likevel forsetter lignende utbygginger for fullt. Det er omfattende planer om inngrep som vil ramme mennesker og natur hardt.

Og ute i enden av dette ligger ustabil kraftforsyning som «gevinst», subsidiert av det norske folk. Intet mer!

Les mer: Reineiere på Fosen vant over vindkraft­utbyggerne i Høyesterett

Lite oppmerksomhet i mediene

Det er en kjent sak at norske medier løper ærend for våre politikere. NRK, VG, Aftenposten og de med norske skattepenger øvrige hel- og delsubsidierte mediene her i landet har i liten grad holdt saken om den ulovlige Fosen-utbyggingen og dommen i Høyesterett varm.

Det ser ut til å være opplest og vedtatt også i norske redaksjoner at klimahysteri, vindkraft og alskens skremsler fra FNs klimapanel er «godt stoff» som kan serveres helt ukritisk.

Tirsdag 11. oktober inviterte Norske Samers Riksforbund, Motvind Norge, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom til stor markering av ettårsdagen for den historiske Fosen-dommen, der reindriften vant over staten i striden om vindkraftutbyggingen på Fosen.

Arrangementet fant sted på Eidsvolls plass, utenfor Stortinget, men er i liten grad viet oppmerksomhet i norske medier hverken på forhånd, underveis eller etterpå.

Det er slik norske medier bistår våre politikere, når redaksjonene underslår fakta og holder fokus vekk fra den elendigheten stortingspolitikerne steller i stand på mange områder.

Det er veldig lett å tenke i retning av at «hunden biter ikke hånden som mater den» hva angår norsk presses åpenbart servile holdning overfor landets politikere. At pressestøtten og NRK-skatten er en forbannelse, kan det ikke være tvil om.

Selvfølgelig skulle disse politikerne, som blant annet ikke bryr seg om en dom i Høyesterett, ha vært forfulgt av pressen og måttet stå til ansvar.

Slik er det i praksis altså ikke, og «den fjerde statsmakt» – pressen – er altså ingen vaktbikkje på vegne av befolkningen lenger, men en ekkel medløper for feige og inkompetente politikere.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.