Politiet fjernet torsdag Fosen-aksjonister foran inngangen til Finansdepartementet. DSS har bedt politiet fjerne demonstranter utenfor fire departementer.

Dette melder NTB ved Ole Henrik Tveten og Preben Brækstad.

Noe lignende skjedde også tidligere i uken. Politiet fjernet tirsdag morgen Fosen-demonstrantene som har lenket seg fast utenfor Finansdepartementet, også denne gang etter anmodning fra DSS.

Politiet bærer bort vindmølle-demonstranter fra Finans­departementet

Niillas Beaska, talsperson fra Norske Samers Riksforbund, sa til NTB i dag tidlig at de ville blokkere et tosifret antall departementer.

En liten time senere opplyste Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) at de hadde bedt politiet om hjelp til å åpne for adgang til fire departementer: Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.

Politiet startet jobben med å fjerne demonstranter klokken 10.30, utenfor Finansdepartementet. Men Greta Thunberg slapp pågripelse denne gangen.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som onsdag ble fjernet av politiet to ganger, sitter utenfor Nærings- og fiskeridepartementet. Hun er forberedt på at hun blir båret vekk av politiet for tredje gang.

Anmeldt og bøtelagt
Etter at inngangspartiet ved Finansdepartementet var ryddet for demonstranter, skulle politiet fortløpende fjerne aksjonister ved de øvrige tre departementene.

Aksjonistene hadde i forkant fått pålegg fra politiet om å fjerne seg, men ikke etterkommet dette.

– Da blir de pågrepet, kjørt til sentralarresten, anmeldt og bøtelagt, sier politiets innsatsleder Tore Barstad til NTB.

– Det er hardt å oppleve at regjeringen heller vil fjerne fredelige demonstranter med makt enn å etterfølge våre krav om å stanse menneskerettighetsbruddet på Fosen, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat.

DSS sier at de oppfattet at demonstrantene var til hinder for at departementene kan utføre sin funksjon.

– Dette er viktig for å ivareta samfunnskritiske funksjoner, skriver DSS på sine nettsider.

DSS skriver at de har lagt til rette for at demonstrantene skal få ytre seg, men at de ikke kan stanse departementenes arbeid eller true sikkerheten i og rundt departementene.

Beaska sier demonstrasjonene mot staten vil fortsette.

– Og det kommer vi til å fortsette med så lenge ikke regjeringen tar til fornuft. Dette her er ikke bra for Norge, verken omdømmemessig, økonomisk eller politisk. Jeg tror at de nå må ta affære for å komme seg ut av dette, sier talspersonen.

Torsdag klatret også aktivister opp på Olje- og energidepartementet (OED). Derfra ble det hengt opp et banner med budskapet: «Land back. Stop Human Rights Violation in Sápmi.»

Dette var aktivister fra Greenpeace.

– Vi vurderer om det er sikkert nok for dem å være der, eller om vi må gjøre tiltak, sa innsatsleder Tore Barstad til NRK klokken 9.30.

Det er nå over 500 dager siden Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag er ulovlige uten avbøtende tiltak.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.