Aksjon utenfor Finansdepartementet tirsdag morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Flere ansatte kommer ikke inn i Finansdepartementet fordi aksjonister fra Palestinakomiteen sperrer inngangene. Politiet er passive tilskuere.

Utenfor Finansdepartementet i Oslo sentrum pågår det en aksjon der aksjonister fra Palestinakomiteen sperrer inngangene til bygningen.

I en pressemelding skriver Palestinakomiteen at de blokkerer inngangen fordi de krever at finansministeren instruerer oljefondet om å fryse og deretter selge seg ut av alle investeringer som «støtter opp om Israels krig og okkupasjon».

Demonstrasjonen har pågått siden klokken 8 torsdag morgen.

NTB melder om saken.

Fra Finansdepartementets talsmann uttrykkes først og fremst «forståelse» for at man ikke kommer inn på jobben sin.

– Det er forståelig at det som skjer i Gaza vekker mye engasjement, og at demonstrantene ønsker å ytre sitt budskap, skriver kommunikasjonssjef Tor Borgersen i Finansdepartementet i en epost til VG.

Demonstrantene har fått informasjon om at de er velkomne til å ytre seg, men at departementets ansatte må få tilgang til å komme inn i bygget og gjøre sitt arbeid, opplyser han.

– Derfor har politiet blitt bedt om å åpne for adgang til Finansdepartementet, sier Borgersen til avisen.

Til manges forbauselse viser åpenbart også politiet «forståelse» for aksjonen:

Operasjonsleder Eirik Sandnes i Oslo politidistrikt sier til NTB at politiet foreløpig ikke vil foreta seg noe på stedet.

Men man har inngått «dialog»:

– Vi var der i dag tidlig og opprettet dialog med demonstrantene og departementet, men utover det vil vi ikke gjøre noe ennå, sier Sandnes.

Mange vil lure på om Norge også har et ordentlig politi i bakhånd noe sted, som kan settes inn når dette ordinære politiet viser seg ute av stand til å løse de meste elementære oppgaver, som for eksempel å sikre tilgang til landets regjeringsbygninger.

Det fremstår også som merkelig at ikke de ansatte i departementet selv viser handlekraft nok til å dytte unna den nokså puslete gjengen som ifølge bildene sperrer inngangen med sin «aksjon».

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.