Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer at vindturbinene på Fosen utgjør et pågående menneskerettsbrudd. Dette kom frem etter et frokostmøte med reindriftseiere fra Fosen, fredag morgen. Aksjonistene som i flere dager har gjort flere departement nærmest utilgjengelige, lover på sin side å avslutte aksjonene, med en foreløpig siste markering på Slottsplassen.

Etter møtet med reineierne ba Støre om å bli trodd på at regjeringen har jobbet med dommen siden den kom – og at de har jobbet med å sørge for at de folkerettighetsforpliktelsene blir etterfulgt.

Og han innrømmet at det er et pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen.

– Det som er situasjonen i dag er at det blir de ikke. Det er et brudd på menneskerettighetene og det kan vi ikke leve med, sa Støre. (NTB)

Aksjonistene velger etter dette å ta en pause i aksjonene som har vært konsentrert rundt flere departement den siste uken.

– Støre har lovet å sørge for at hele regjeringen skal prioritere denne saken. Derfor, på siste aksjonsdag, setter vi oss ned foran slottet under Kongen i statsråd, sier Ella Nystad, leder i NSR-Nuorat.

– Til nå i denne aksjonen har vi vært spredd utover opptil ti ulike departement, men på siste aksjonsdag skal vi endelig sitte sammen. Regjeringen skal se hvor mange vi er, de skal høre oss rope, og de skal huske den kraften som bor i oss, fortsetter Nystad. (NTB)

Reindriftssamene på Fosen mener møtet og innrømmelsene burde ha kommet mye tidligere:

Reindriftssame Terje Haugen var selv til stede på frokosten med Støre. Han sier at man føler at man har kommet et steg videre når man får snakke med ministre og statsministeren. Man føler at det går rett vei, sa Haugen.

Men han var klar på at det var et godt møte, men at han synes ting burde ha skjedd mye tidligere. (NTB)

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.