Regjeringen og det offentlige svømmer i kommunikasjonsmedarbeidere som ikke klarer å fortelle sjefene det ethvert normalt menneske kan se med et halvt øye: Fosen er i ferd med å utvikle seg til en politisk krise, og Støre mister fjær for hver dag som går. Han står snart ribbet tilbake.

Nå trapper aksjonistene opp. De har det moralske overtaket på regjeringen.

Torsdag utvidet de aksjonen. Talsperson fra Norske Samers Riksforbund, Niillas Beaska, sier til NTB at de vil sperre inngangene til flere departementer torsdag.

– Vi kommer til å komme opp i tosifret antall departementer som vi stenger ned. Dette blir bare verre og verre for staten, sier Beaska.

Like før klokken 7 hadde flere aksjonister satt seg ned foran inngangen til Kultur- og likestillingsdepartementet.

Støre står for et samfunn som setter moralisme over alt annet. Samene tar han på ordet. Men når det kommer til stykket, viser det seg at det ikke handler om mennesker. I hvert fall ikke samer. Her handler det om et mye større spill – investeringer på seks milliarder, og selve vindturbinenes prestisje.

På skulderen til Støre sitter utallige tenketanker, NGO-er, Davos-mennesker og «mæktige vænna» som passer på at Støre ikke skjelver på hånden.

Det har aldri handlet om samer, det har aldri handlet om levende natur. Det handler om «Den store omstilling», som danskene kaller det. Den som innfører et helt nytt samfunnssystem og trer det ned over hodet på folk. Det skjer ved krisemaksimering og høyt tempo. Det gjelder at det ikke går opp for folk før systemet er innført, før folk er rundlurt og rundstjålet.

Fosen stiller regjeringen i forlegenhet: Den må overkjøre en klokkeklar dom i Høyesterett. Støre hiver også Grunnloven under bussen når han må.

Han må. I Brussel, Berlin og finansmarkedene tar man det som en selvfølge. For dem er demokrati bare en talemåte og har vært det i lang tid. EU er grunnleggende udemokratisk, og dette viser seg bare stadig tydeligere etter hvert som de imperiale trekkene blir tydeligere.

Norge er viktig for Den store omstilling fordi Norge som ett av få land i verden har råd til å søle bort tusenvis av milliarder.

Derfor snakker Vedum om at «vi må spare», selv om alle vet at han sitter på en pengebinge som gjør selv Onkel Skrue misunnelig.

Fosen avslører kynismen i det store spillet. Derfor er Fosen farlig for regjeringen.

Dette er en konkret sak som er krystallklar. Utbyggerne satte i gang før rettsprosessen var fullført. De trodde at bordet fanget. At ingen ville våge å kreve vindturbiner for seks milliarder revet.

Men det gjorde Høyesterett.

Regjeringen viser ved sin oppførsel at det er én lov for Loke og en annen for Tor.

Regjeringen og Den store omstilling er hevet over lov og rett.

Fosen-aktivistene bæres frem av en indignasjon over høye strømpriser som bygget seg opp over lang tid. Folk ventet på at regjeringen skulle foreta seg noe. Men regjeringens svar på alle klager og nødrop er: utredninger.

Folk har skjønt det nå: Det kommer ikke noen hjelp fra denne regjeringen.

Den er ikke til for dem.

Derfor har Støre og Aasland null sympati.

De ligger som de har redet og faller for eget grep.

 

 

 

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.