Olje- og energiminister (Ap) Terje Aasland har vel sjelden blitt stilt til veggs på en slik måte som han ble under tirsdagens «Debatten» på NRK.

Programleder Fredrik Solvang spurte om det foregår et menneskerettighetsbrudd på Fosen akkurat nå.

– Vi må ha inn det kunnskapsgrunnlaget som gjør at vi kan sørge for at vi følger opp urfolks rettigheter på en god måte, samtidig som at reindriften kan få en positiv utvikling i Fosen området, svarte Olje- og energiministeren før han blir avbrutt av Solvang:

– Alle hører at du ikke vil svare, kan du i det minste forklare hvorfor du ikke vil svare?

Aasland står på sitt og mener at han svarer på Solvangs spørsmål. Da avbryter programlederen han nok en gang.

– Nei, du gjør jo ikke det. Det er verdens enkleste spørsmål, og det hele Norge er opptatt av; mener regjeringen at det foregår et menneskerettighetsbrudd nå?

– Min oppgave er å følge opp det Høyesterett har uttalt i sin domsavgivelse, og vi skal rydde opp i det. Vi vil at urfolks rettigheter blir fulgt, og håper vi kan få snakket samme om hvordan vi gjør dette i fortsettelsen, svarer en svært så defensiv Aasland.

Vindturbin-aktivister har tatt seg inn i Olje- og energidepartementet: – Vi er i ferd med å miste tilliten til rettsstaten Norge

Aasland fortalte blant annet at han ønsker å legge til rette for at reindriften kan utvikle seg på en trygg måte, og at man må klare å fatte et nytt vedtak som sikrer reindriften og ikke bryter med urfolks rettigheter, skriver Nettavisen.

– Det er vår oppgave, og det er vi i gang med å gjøre. Her vil vindkraftverkene kunne medføre at reindriften kan få alvorlig skade som følge av det. Det skal vi rette opp i og sørge for at vi følger det som er urfolkets rettigheter i denne saken, sa Olje- og energiministeren, som nå så ut til å ha snudd helt.

Sametingpresident for NRS, Silje Karine Muotka, mener imidlertid at dette er tåkeprat i kjent Støre stil.

– Jeg mener dette ikke er akseptabelt og her er også ved kjernen med problemet: Når man ikke kan beklage at en feil har skjedd, er det utrolig vanskelig å legge noe grunnlag for tillitsbasert dialog videre om hvordan man skal løse denne krevende situasjonen, avslutter hun.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp Mesteren og Margarita her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp De helliges leir!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.