Mandag bestemte Stortinget at samene får urfolksstatus i Grunnloven. Endringen trer i kraft med en gang.

Dette melder NTB.

147 representanter stemte for forslaget, mens 22 representanter stemte imot.

Kun FrP gikk imot forslaget.

Arbeiderpartiets Lubna Boby Jafferyvar saksordfører for forslaget. Hun sa i forkant av voteringen at partiet i lang tid har ønsket at Grunnloven skal omtale samer som urfolk.

– Det er av stor symbolsk betydning. Tida der vi skulle gjemme bort og fornorske det samiske er over. Ved å anerkjenne samene som urfolk i Grunnloven, setter man et varig punktum for fornorskningspolitikken, sa hun.

Fosen-saken ligger i bakgrunnen.

Regjeringens opptreden i forhold til vindturbinene på Fosen, hvor selv en dom i Høyesterett ennå ikke har fått noen konsekvenser, er sterkt kritikkverdig. Men det virker som om mange tror at alle samer i Norge driver med reindrift. Dette er milevis unna sannheten.

Reindriften er dessuten en massivt subsidiert næring, så egentlig lever reindriftsamene kun på statlige overføringer. Allikevel drives reindrift i rundt 40 prosent av norske landområder. Denne kostbare næringen drives av 3000 subsidierte mennesker.

Den største trusselen mot samisk kultur er ikke vindmøller på Fosen, men at selve livsgrunnlaget – reindriften – er et økonomisk mareritt som aldri tar slutt.

Dette skrev Gunnar Stavrum i Nettavisen i mars. Han viste til lønnsomme løsninger på Fosen-krisen.

  • Det lønner seg å betale de 33 reindriftssamene 180 millioner kroner hver i erstatning.
  • Det lønner seg alternativt å tilby dem en statsgarantert årslønn på 35 millioner kroner resten av livet.

Stavrum overdriver nok kraftig, siden han åpenbart tror på lobbyistenes påstander om hvor lønnsom vindkraften på Fosen vil bli, og unngår å nevne de massive subsidiene som også pøses inn i vindgalskapen.

Men at reindrift ikke er lønnsomt vet vi. Dessuten: Er samene egentlig et urfolk?

Frp åpner for å si opp internasjonale konvensjoner som gir særrettigheter til samer

De kom absolutt ikke først til landet. Men urfolk defineres ikke slik, det er ikke den opprinnelige befolkningen som teller.

De første innvandrerne til Norden kom sørfra i begynnelsen av steinalderen og etablerte seg på vestkysten. Rundt 1500 år senere kom det ei gruppe fra øst til de nordligste områdene. (SNL)

Slik definerer FN urfolk:

«Indigenous peoples» er etterkommere til befolkningsgrupper som hadde unike, kulturelle trekk – og de er utøvere av unike kulturer og måter å forholde seg til mennesker og miljøet på. De har beholdt sosiale, kulturelle, økonomiske og politiske kjennetegn som er forskjellige fra de dominerende samfunnene de lever i. Til tross for deres kulturelle forskjeller innbyrdes, deler «indigenous peoples» fra hele verden, felles problemer som er knyttet til beskyttelsen av deres rettigheter som distinkte mennesker.

Hvorfor er samisk kultur mer verdt enn norsk kultur? Kun fordi de er i minoritet. Om noen år vil sikkert somaliere og afghaner også defineres.

Jarl Hellesvik stilte spørsmålet i en artikkel i Utrop for noen år siden.

  1. Er samene i Norge utøvere av en unik kultur?
  2. Forholder samene i Norge seg til mennesker og miljøet på en unik måte?
  3. Har samene i Norge «beholdt sosiale, kulturelle, økonomiske og politiske kjennetegn som er forskjellige fra de dominerende samfunnene de lever i.»?
  4. Er samene i Norge «i dag uten tvil blant de mest vanskeligstilte og sårbare menneskegruppene i verden.»?

Hvem vil svare ja til ett eller flere av disse spørsmålene?

Han mener Norge tolker lovene annerledes enn andre land.

Den norske regjeringen definerer samene i Norge som «indigenous peoples»/«urfolk». Den begrunner dette med at de er etterkommere av en befolkningsgruppe (samer) som bodde i Norge da Norges statsgrenser ble trukket.

Mine forfedre bodde også i Norge før statsdannelsen (og noen av dem hadde samisk blod). Men selv om jeg kan spore mine røtter hundrevis av år tilbake, så vil ingen definere en helt vanlig nordmann som meg som en del av urfolket. En same som ankom Finnmark etter at min far ble født der er derimot umiddelbart som urfolk å regne.

Ingrid Nordmark er adjunkt med tilleggsutdanning, og har i lang tid vært engasjert i dette spørsmålet.

Samer er ikke Norges urfolk. Ordet UR kommer av tysk, tidligere norrønt, og betyr DET FØRSTE, DET OPPRINNELIGE. Samer er ikke det første, eller det opprinnelige folk i Norge.

Dette skrev hun i iTromsø i 2014.

At samer har fått en status som ”urfolk” i Norge, er et resultat av en politisk prosess. Svenske, finske og russiske myndigheter definerer ikke samer i deres land som deres lands ”urfolk”.

Ole Jørgen Benedictow er Professor emeritus, Universitetet i Oslo, Institutt for Arkeologi, Konservering og Historie, seksjon for historie. Han skriver noe lignende i mars 2023, men da med fokus på at sjøsamene har en lengre historie i vårt land.

Sjøsamene har en mye lengre historie i Norge enn de fåtallige, nyere reindriftsfamiliene de kommer i skyggen av.

I Norge er det eldste sporet av samisk kultur fra de første århundrer av vår tidsregning. Det stemmer greit med en langsom historisk spredning av ursamiske kulturbærere fra Karelen til Norge som omvandrende jeger- og sankerfolk.

Da hadde det bodd mennesker i Norge i over 10.000 år helt opp til kysten av Finnmark. Det norske folk er urfolk i Norge i den opprinnelige og basale betydningen av begrepet, ab origine, aboriginer, med stor margin.

Stortinget ignorerer internasjonal praksis og ren logikk, en ikke uvanlig praksis fra den kanten.

Jeg nekter ikke samene rettigheter. Men reindriftssamene utgjør kun en liten andel av samene, og mottok i 2020 rundt 230 millioner i subsidier og erstatninger, noe som utgjorde hoveddelen av totale inntekter på 370 millioner.

Etter min mening er dette for mye for en liten del av en allerede liten minoritet. Så bør man også legge ned det latterlige sametinget, som i 2022 fikk 545 millioner kroner i støtte fra skattebetalerne.

Totalt fikk samiske organisasjoner over 1.2 milliarder kroner i skattebetalerstøtte i 2021.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.