Den norske teologen, prest og forfatter, Åsta Dokka liker ikke å dra på utenlandsferier.

Hun sier hun tidlig skjønte at det ikke var noe for henne.

«Da jeg som student en gang befant meg i London, ble jeg svært forundret over min fullstendige mangel på entusiasme», skriver hun i Vårt Land.

Men selv om Dokka personlig ikke synes at utenlandsreiser er noe for henne, så mener hun at det heller ikke bør være det for andre.

«For det meste er utenlandsreising noe annet enn påfyll av D-vitamin og familierelasjoner. Det er varmt nok i Norge om sommeren, og de fleste har ikke en døende mor ved Como-sjøen som de bare  møte i sommer», skriver presten.

Marit Arnstad skeptisk til kutt i nordmenns kjøttforbruk

Selvsagt er det klimaendringer teolog Dokka er så veldig bekymret for. Hun mener at vi raserer kloden ved å ta en sydentur.

«Men uansett hva vi måtte mene om utenlandsferier, vet vi at de kommer til å måtte ta slutt i sin nåværende form og utstrekning. Ikke bare går norsk økonomi litt for godt og politikerne vil at vi skal få mindre å rutte med for å få ned lånegraden og forbruket. Men masseforflytningen er også helt umulig i et klimaperspektiv. Mye av vår rasering av kloden framstår ganske umulig å endre på uten også å endre hele samfunnsordenen eller finne opp mengder av ny teknologi. Men sydenturer er virkelig et totalt unødvendig bidrag til raseringen av kloden», skriver Dokka.

Presten ser for seg at i stedet for å dra til Malaga for litt sol og sommer, så kan man sitte i regnværet i Bergen og foreta «en indre reise».

«Vi kan gjøre store indre reiser uten å forflytte kroppen. I 1884 skrev den franske forfatteren Joris-Karl Huysmans romanen Mot strømmen. Her bestemmer hovedpersonen seg for å reise over Den engelske kanal. Vanligvis lever han svært tilbaketrukket, men han pakker sin reiseveske, ikler seg britisk habitt, ser for seg hvordan de neste døgnene blir, og stemmer sinnet inn mot nabolandet. På togstasjonen i Paris spiser han middag på en engelsk restaurant, ser seg rundt – og vender hjem. Han har alt foretatt sin reise i hodet, og vil ikke ødelegge den ved å faktisk sette seg på ferga», avslutter teolog Åsta Dokka.

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her! Vi får med Alf. R. Jacobsen på videolenke.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.