Kjøpet av det vesle ukrainske gasselskapet Kub-Gas og en storsatsing på jordvarme i Italia ble besluttet på Burisma-styrets berømte «fisketur» i Nord-Troms i august 2015. Før kjøpene kunne omsettes i hard cash, måtte Burisma bli kvitt Ukrainas riksadvokat, som etterforsket selskapets eier Mykola Zlochevsky for korrupsjon og grov økonomisk kriminalitet. Det var sånne følsomme «småting» Hunter og pappa Joe kunne rydde opp i, og som forsvarte et avsindig styrehonorar på 84.000 dollar månedlig, smøreturer til luksushoteller verden over og mulige bidrag i «the Big Mans» lommer direkte. Foto: Nick Wass / AP / NTB.

Juksafiskerne som i begynnelsen av august 2015 dorget utover Malangen i Nord-Troms, måtte slippe styrespaken og gni seg i øynene: Rett forut gled en plastbåt forbi, med akterdekket fylt av unge og eldre herrer i skreddersydde boblejakker, moteriktige fiskehatter, Timberland fjellsko og armbåndsur som gnistret i sollyset som utstillingsvinduet til Patek Philippe på Champs Élysées.

Det dreide seg ikke om et utdrikningslag av silkeramp på jakt etter ferskfisk til kveldens champagnebad. Det dreide seg i stedet om verdens mest kjente pappagutt, Hunter Biden, og den gjennomkorrupte multimillionæren Mykola Zlochevsky, Ukrainas tidligere miljøvernminister, som sammen med et knippe sersjanter og familiemedlemmer avviklet styremøte i gasselskapet Burisma på et hyttepalass nær Bardufoss – og nå søkte fiskelykken i Nordkalottens kalde vann.

Ett av to fotos fra turen til Nord-Troms i august 2015. Fangsten ble ni torsk, sei (bildet) og uer.

Frisører, skreddere og journalister

Den nye kommersialiserte Aftenposten, som gravla pressens gamle dyder da den verdikonservative generasjonen forsvant, omtalte fisketuren slik Hunter selv beskrev den i presidentsønnens nye bok «Beautiful Things» – i friske og vel friserte vendinger:

I 2015 holdt Burisma-sjefen styremøte på «en fiskerhytte han hadde lengst nord i Norge». Hunter Biden hadde nevnt (for Mykola, red.) at nevøen, sønn av den nettopp avdøde broren, elsket å fiske. Biden tok med seg nevøen Hunter og sin egen datter Maisy. «Det var om sommeren og i de endeløse, lyse nettene. I tre dager slapp vi et snøre med ni kroker i forskjellig høyde på 30 meters dyp og trakk opp ni fisk.»

Hunter Bidens fremstilling av Mykolas omtanke for hans nevø er rørende, men ikke i samsvar med fremstillingen som finnes på hans datamaskin, som nå på grunn av serien av depraverte fotografier av sex og drugs, kun er kjent som «laptopen fra Helvete»:

fishing trip

From: «Vadim Pozharskyi» v.pozharskyi.ukraine@gmail.com
To: «Devon Archer» darcher@rosemontseneca.com, «Hunter Biden» hbiden@rosemontseneca.com, «Robert Biden» rhbdc@icloud.com
Date: 2015-05-26 06:19

Gents,
Hope, you are well. if you may recall during our last BoD meeting, Nikolay kindly invited you to our joint trip to Norway. Preliminary we are considering the date sin the beginning of August, please advise whether August 3-6 are ok with you, or maybe dates close to these. Best, Vadym

(Kilde: BidenLaptopMedia.com)

«Nikolay» var kallenavnet på Mykola Zlochevsky, som er mistenkt for korrupsjon og grov økonomisk kriminalitet og siden 2020 har vært på flukt fra sine gamle venner i Kiev. For øvrig samlet «Vadim» inn mål på alle deltakere, slik at de kunne opptre i skreddersydde jakker, benklær og hatter.

Ekspansjon i Luhansk og Italia

Gjestelisten var en bi-ting. Det interessante med «fisketuren» til Nord-Troms var noe helt annet: Burismas kjøp av det ukrainske gasselskapet Kub-Gas og det Malta-registrerte selskapet Gesto Investimento e Gestão, som ble rapportert å eie tre konsesjoner for geotermisk varme i Toscana i Italia.

Kub eide, etter det vesle som er kjent, fem gasslisenser i den østlige Luhansk-regionen, der det raste harde kamper utløst av den CIA-inspirerte Majdan-revolusjonen året i forveien. Det var derfor ikke snakk om å sette boret direkte i bakken, og spesielt ikke fordi Burisma-eieren Mykola Zlochevsky av nasjonale og internasjonale politibyråer var mistenkt for årelang korrupsjon.

Ukrainas egen lille oligark så store muligheter i gassutvinning i Luhansk, men en stadig opptrapping av krigen sto i veien. Foto: Svetlana.pashko cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Utdannet i Den røde hær

Selv hadde Mykola null erfaring fra petroleumsvirksomhet. Han var i stedet utdannet som radioingeniør med åtte års tjeneste i Den røde hær da han i 1998 engasjerte seg i Ukrainas kaotiske politiske liv – med verv som både minister for naturressurser og for miljøvern. Han ble straks en mester i intrigespillet i Kiev, som etter hvert ga Ukraina tredjeplass på listen over verdens mest korrupte land. Lisenser med sannsynlig gass – som Zlochevsky var ansvarlig for – ble solgt for en slikk og ingenting til partikamerater og postkasseselskaper eid av ham selv. Til sjuende og sist var det landets befolkning som betalte hver gang tekjelen ble satt på gassbrenneren, mens Mykola og vennekretsen samlet profitten i skatteparadiser der møll og rust ikke tæret. Selv etter mange år på flukt fra lov og dom sies det at den tidligere rødegardisten er verdt 700 millioner dollar.

Dubais luksuriøse Burj al Arab hotel var åsted for Burisma-styrets krisemøte i begynnelsen av desember 2015. Foto: visitdubai.com

Tok telefon til pappa

Da Mykola innkalte Burisma-styret til neste møte i Dubai i begynnelsen av desember 2015, var det krisestemning i selskapet. Ukrainas riksadvokat Viktor Shokin ble sagt å komme stadig nærmere en aksjon mot Mykolas vidløftige interesser og investeringer. Oligarken, som hadde smurt visepresidentens sønn med styrehonorar av olympisk klasse og gratisreiser rundt halve kloden, forlangte første avdrag på investeringen.

«Under en pause i styremøtet sa Zlochevsky til Hunter Biden at Burisma ‘trengte hjelp fra USAs regjering’ for å unnslippe presset som selskapet var under fra Viktor Shokin, Ukrainas riksadvokat, som hadde Burisma under etterforskning», avslørte et annet tilstedeværende styremedlem, Devon Archer, i et nylig vitneprov for etterforskere fra Kongressen. «Zlochevsky og hans høyre hånd, Vadim Pozharski, villa ha Zokhin sparket. Hunter Biden satte straks opp en konferansetelefon med D.C.»

Archer hevdet at han personlig ikke deltok i samtalen, og at han derfor ikke visste om Hunter hadde appellert om hjelp direkte til fatter’n, den gangen visepresident Joe Biden – men alle kan selvsagt tenke sitt.

Stor internasjonal forretningsmann, eller depravert silkeramp fra en dysfunksjonell familie? Den som har ork til å bla gjennom fotografiene, selfiene og mailene på Hunter Bidens laptop, vil sitte igjen med to spørsmål: Hvordan kunne Demokratene slippe en representant for Biden-familien inn i Det hvite hus, og er det overhodet mulig at de vil la ham stille til gjenvalg neste år? Og hvilken katastrofe har skjedd blant eierne og redaktørene i de store massemedia, som til denne dag har nektet å vise opinionen den fulle og hele sannheten om familien til mannen som har drevet verden til randen av tredje verdenskrig? Fra BidenLaptopMedia.com.

Ukrainas egen produksjon av naturgass er beskjeden, rundt 20-25 milliarder m3 årlig, hvorav Burisma sies å kontrollere om lag 10 prosent. Det har likevel vært nok til å gi oligarken Mykola Zlochevsky en personlig formue på 700 millioner dollar, som i dag tilsvarer vel sju milliarder norske kroner. Bildet viser et gassanlegg i det vestlige Ukraina. Foto: Pavlo Palamarchuk / AP / NTB.

Biden fikk riksadvokaten sparket

Det var neppe en tilfeldighet at Biden selv var på vei til Kiev, der han i en tale til parlamentet få dager senere – den 9. desember 2015 – refset politikerne for tiltakende korrupsjon og forlangte at det ble ryddet opp. På bakværelset var budskapet nærmest totalt motsatt. Biden slo i bordet og forlangte at riksadvokat Shokin ble sparket, noe som betydde at han beskyttet en av landets mest notorisk korrupte kriminelle – og samtidig vedlikeholdt millionstrømmen av dollar til familiens egen hemmelige kasse av illegitime midler.

I en senere offentlig opptreden skrøt han uhemmet av at han hadde brukt et løfte om økonomisk hjelp på en milliard dollar fra USA til å presse regjeringen i Kiev.

«Jeg sa, dere kan skyte en hvit pil etter den milliarden. Dere får ikke et rødt øre av pengene! Jeg drar herfra om seks timer. Hvis riksadvokaten ikke blir sparket, kan dere glemme hele greia. Milliarden blir i D.C. Well, son of a bitch! Han ble sparket.»

Biden-navnet til salgs – igjen

Shokin holdt ut presset ytterligere noen uker før han tok permisjon i februar 2016 og endelig fikk sparken i mars. Hunter Bidens sinn lysnet straks. For å unngå offentlig debatt om Biden-familiens dobbeltmoral, hadde han nølt med å signere pressemeldinger og andre offentlige dokumenter for Burisma. Med problemet løst, lå veien til Lykkeland fortsatt åpen – tilsynelatende.

Den meget populære og folkelige president Enrico Rossi i Toscana lot seg ikke blende av Hunter Bidens navn og familiære røtter og sa nei til å la Burisma berike seg av regionens jordvarme. Foto: Fundació Comunitat Valenciana / cc by 2.0 / Wikimedia Commons.

Italiensk skepsis

I mellomtiden hadde Burismas administrasjon beredt grunnen til ekspansjonen inn i geotermisk varmeutvinning i Toscana i Italia, slik planen var lagt under fisketuren til Bardufoss. Teknikken var gammel og velkjent: Dyptliggende varmekilder utnyttes ved hjelp av petroleumsindustriens boremetoder til produksjonen av damp, som igjen omgjøres til elektrisk strøm ved hjelp av ordinær kraftverksteknologi.

Men den venstreradikale president Enrico Rossi var en hard negl, som samarbeidet tett med det gigantiske, statskontrollerte kraftselskapet Enel og ikke lot seg imponere av oppkomlinger med bånd til skatteparadiset Malta og Økokrim i hælene. Mykolas høyre hånd, Vadim Pozharskyi, ble møtt av stengte dører.

re: ideas on geothermal direction
From: «Vadym Pozharskyi» vadym.pozharskyi@burisma.com
To: «Hunter Biden» hbiden@rosemontseneca.com, «Devon Archer» devon.archer@burisma.com
Date: 2016-03-07 12:23

Dear Gents, for our successful further work, in order to lay the foundation for our future close cooperation, it’s very important for us to hold a meeting at the level of the President of the Regional Council of Tuscany Mr Enrico Rossi. Since Italy is a federal state, they elect a President of the Regional Council that has great influence on perception-building and decision-making process in the region, i.e. re various projects.

Generally, he is known to be very supportive for the geothermal development in the region, judging from his statements and publications in the Italian media. The majority of geothermal plants of the state owned company Enel is located in Tuscany Region. As a matter of fact, President Rossi had a number of meetings with top Enel representatives to discuss geothermal potential of the Region. To be honest, my level in the management of the company is not enough to arrange a meeting with him.

That’s why, Hunter, if it’s not too much to ask, do you think you could consider the following possibility: we will draft a letter to him from Burisma Holdings signed by you asking for a meeting, where we could present our company and our geothermal projects. Ideally we would love you, Devon, me and Nikolay to be there for the meeting.

Looking forward to your feedback anytime soon! Best, Vadym

Geotermisk kraftverk på Island. Foto: Gretar Ívarsson / Wikimedia Commons.

Burismas hemmelige våpen

Det var på nytt blitt bruk for Burismas hemmelige våpen, Hunter Biden, med en direkte linje til Det hvite hus og landets mektige visepresident. Som Vadim skrev:

«Kjære Hunter, for å være helt ærlig er min stilling i Burisma for ubetydelig til at jeg kan få til et direkte møte med Toscanas president. Hvis det ikke er for mye å be om, kan du tenke deg å vurdere følgende mulighet: Vi kladder et brev til Rossi fra Burisma Holdings, som signeres av deg, der du anmoder om et møte slik at vi kan presentere selskapet og våre geotermiske prosjekter.»

Forslaget illustrerte uten blygsel hvorfor Hunter satt i Burismas styre med en astronomisk gasje på 10 millioner kroner årlig, et beløp han mottok uten å løfte en finger til annet enn å skrive navnetrekket, pluss den rikelige belønning en internasjonal playboy måtte ha for de anstrengende reisene fra luksushotell til luksushotell. Han satt i styret for å selge visepresident, senere president, Joe Bidens navn. Han solgte politisk innflytelse for å skaffe seg selv, faren og familien og oppdragsgiverne politisk innflytelse og økonomisk gevinst. Det er en virksomhet som i de fleste land rammes av straffeloven og kalles korrupsjon.

Toscanas president Enrico Rossi lot seg ikke forføre. Han skrudde opp avgifter og tariffer til et nivå som gjorde Burismas prosjekt ulønnsomt – spesielt i lys av de «kommisjonene» selskapet ville bli nødt til å betale til ulike medkontrahenter. I oktober 2016 kastet Mykola kortene. Burisma solgte konsesjonene og trakk seg ut av Italia, trolig med et følbart tap.

Prosjektet var begynt med ni fisker, tatt på juksa i en fjord i Nord-Troms. Alle hadde trodd at Bidens navn var gullkantet og ville omgjøre fiskene til en millionformue i hard valuta – for Biden-familien og Burisma-gjengens vennekrets i og utenfor Kiev. Men i verdenshistorien var det bare én person som hadde evnen til å omskape noen få fisker til føde – ikke for korrupte rikfolk, men for de fattige massene. Den personen bar ikke Bidens navn.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.