De sveitsiske forskerne Alex Bertrams og Ann Krispenz ved Universitetet i Bern, har sett nærmere på sammenhengen mellom personlighetsforstyrrelser og politisk aktivisme.

De har kartlagt den psykologiske profilen til flere hundre amerikanske venstreorienterte aktivister via nettbaserte spørreskjemaer, skriver Nettavisen.

Resultatet sjokkerte.

– Studien viser at venstreorienterte aktivister ikke alltid er motivert av idealisme eller forpliktelse til sosial rettferdighet. Dette var en stor overraskelse for oss fordi folk fra ytre venstre sier at de gjør det for de svake, for rettferdighet og så videre, sier Alex Bertrams.

Bertrams er professor i psykologi ved universitetet og ledet studien.

– Men det stemmer ikke alltid hvis man ser på det tallene viser her. Mange gjør det først og fremst for sin egen skyld, legger han til.

Det er ingen tvil om at det finnes voldelige demonstranter på begge sider av det politiske spekteret. Men ifølge forskerne fra Universitetet i Bern, forekommer det oftere på venstresiden.

Ifølge studien er nemlig venstreekstremisme assosiert med en høy grad av narsissisme.

– Våre studier viser at en del av aktivistene på venstresiden i stor grad motiveres av å få egoet sitt tilfredsstilt, sier Ann Krispenz.

Godhetsposørene som soler seg i glansen av bedragerske Black Lives Matter bryr seg ikke om de svarte i USA

Størstedelen av den eksisterende forskningen på vold og aktivisme er fokusert på individer med høyreorienterte holdninger, sier Krispenz.

Denne skjevheten i forskningen gjør at det mangler forståelse for de psykologiske mekanismene blant folk som støtter venstreorienterte bevegelser, mener hun.

– Ekstremisme kan finnes på begge sider av det politiske spekteret, men på venstresiden er det særlig forbundet med støtte til progressive moralske verdier, sensur av avvikende synspunkter og anti-hierarkisk aggresjon, sier Krispenz.

Studien viser at aktivister på venstresiden, er mer tilbøyelige for å utvikle antidemokratiske holdninger. For eksempel vil de undertrykke ytringsfriheten i utdanningsinstitusjoner og til og med slutte seg til voldsbruk, for å nå sine egne politiske mål.

Forskerne advarer nå venstresiden.

– Bevegelser som #Metoo, pride, Black Lives Matter og andre lignende venstreorienterte bevegelser, blir infiltrert av disse typene, viser studien vår. Derfor bør man være mer oppmerksom på hvordan ekstremister med mørke personlighetstrekk kaprer bevegelsen innenfra, og potensielt undergraver den politiske agendaen, sier Bertrams, og legger til:

– I motsetning til høyresiden, har ikke venstresiden tatt et oppgjør med ekstremister som støtter voldelige metoder og har antidemokratiske holdninger. Derfor bør man forholde seg kritisk til talspersoner fra organisasjoner som oppfører seg moralsk overlegne.

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.