Ny forskning avslører at taurin, en aminosyre som finnes i hverdagsmat som kjøtt, fisk, egg og skalldyr, bremser aldringsprosessen og forlenger levetiden med alt fra ti til 25 prosent.

Kjøtt, fisk og skalldyr holder deg frisk 

Skal vi tro hva en stor gruppe internasjonale aldringsforskere ved Columbia University i New York er kommet frem til i en studie publisert i Science, ser taurin ut til å spille en nøkkelrolle for den som ønsker et langt og sunt liv. 

Mus og ormer som fikk ekstra taurin levde lenger og holdt seg frisk lenger enn kontrollgruppen. Også aper forble sunnere og sterkere. 

Mus behandlet med taurin fikk i gjennomsnitt ti prosent ekstra levetid med god helse og tilsvarende ekstra livslengde, enn kontrollgruppen. Dette gir håp om å bremse aldringen også hos mennesker. Ormer som ofte brukes som modellorganismer i aldringsforskning, fikk også betydelig økt levetid og forbedret helse av taurin.

Aminosyre

Taurin er en aminosyre – den ligner proteiners byggestener, men kan selv ikke bygges inn i proteiner. Kroppen vår kan oppta taurin fra mat eller danne den selv. Den finnes hovedsakelig i skalldyr, kjøtt og fisk og tilsettes ofte i energidrikker. Den virker anti-inflammatorisk og som antioksidant: Den kan nøytralisere reaktive molekyler (frie radikaler).

Mangel på taurin forårsaker abnormiteter i muskler, øyne og i nervesystemet.

Kontrollmus

Mengden taurin i kroppen avtar kraftig med alderen – opptil 80 prosent hos mus, aper og mennesker. Median levetid for taurinbehandlede middelaldrende mus som fikk tilsatt taurin, økte med ti til 12 prosent og forventet levealder etter 28 måneder økte med 18 til 25 prosent i forhold til kontrollmus. 

De fikk sterkere ben og muskler, bedre sukkerstoffskifte, bedre hukommelse og de var mindre engstelige enn artsfeller som ikke fikk taurin.

Forskerne så positive effekter på en rekke aldringsprosesser såsom DNA-skader og kroniske betennelser. De så det samme også hos laverestående dyrearter som ormer. 

Studier på mennesker påkrevet

15 år gamle aper som fikk tilført taurin i seks måneder, fikk sterkere ben, bedret stoffskifte og forbedret immunprofil. Denne dyrearten er den som kommer oss mennesker nærmest.

Forskerne konkluderer med at kliniske studier på mennesker er berettiget for å teste om taurinmangel kan fremskynde aldring hos mennesker.

Så – mens vi venter på en pille spekket med ungdommelig taurin – kunne det smake med en saftig biff.
 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.