Erling Braut Haaland ble utsatt for kritikk, siden han kun hadde scoret 11 mål etter VM. Hvem har scoret mer, egentlig? Haaland har nå scoret 9 mål på sine tre siste kamper.

Kun to andre spillere har scoret 9 mål på en uke på toppnivå: Christiano Ronaldo og Lionel Messi.

22-åringen fra Bryne på Jæren har ignorert presset og svart på den effektive måten. I forrige kamp mot RB Leibzig  scoret Haaland 5 mål på litt over en halv time. Så ble han byttet ut.

I dag scorer han nok en gang hattrick, da laget hans møtte Burnley i kvartfinalen i FA-cupen. Totalt har han nå scoret 42 mål. Det er to måneder igjen av sesongen. Som vanlig ble Haaland byttet ut, Guardiola vil spare sin juvel. For meningen er at Haaland skal sørge for at Manchester City endelig klarer å vinne Mesterligaen.

Haaland scoret de tre første målene i en kamp City etter hvert vant 7-0.

Bryne-gutten har noen evner som kanskje ikke er så enkelt å forstå for folk uten kunnskap om fotball. Det er kun ett av de 42 målene hans som er puttet inn fra utenfor 16-meteren.

Men oppgaven for en spiss er å score eller skape mål.  Haaland kan bli historiens beste i dette.

Hans superevne er å forutse hva som vil skje. Han gjetter på hvor returene vil komme, og starter bevegelsen i den retningen et halvt sekund før forsvarsspillerne.

Dessuten kaster ikke Haaland bort tiden, han skyter så raskt som mulig. Og han er skremmende presis. Han går nesten aldri i offside. Han har stålkontroll.

Til og med hodespillet, som var hans største svakhet for kort tid siden, er kraftig forbedret. Haaland er ikke fornøyd med seg selv, han forsøker hele tiden å forbedre seg selv. Dette er helt nødvendig for å bli en verdensstjerne.

Slike evner har andre superspisser også vist, som den tyske legenden Gert Müller og polakken Robert Lewandowski. Men ingen av disse var i nærheten av å prestere på det nivået Haaland gjør i en så ung alder.

Haaland er en spiss som bøtter inn mål på historisk nivå, men som samtidig gjør defensiv innsats. Det er ikke mulig å kreve mer. Haaland er kun 22 år gammel, men nærmer seg klassen «historiens beste spiss» etter flere år med sinnssyke prestasjoner.

Han sutrer ikke, han ligger ikke å vrir seg i falsk smerte etter en takling. Haaland fremstår som en bonde fra Jæren, selv om han ble født i Leeds.

Vi vil trolig aldri se noe lignende i norsk fotball. Men vi må ikke glemme Martin Ødegaard, som nylig ble kåret til årets beste fotballspiller i London.

Hvis ikke Haaland hadde eksistert, så hadde alle snakket om Ødegaard, som er kaptein for serielederen og har hatt en fantastisk sesong. Arsenal leder tross alt med fem poeng mot Man C, og det er 11 kamper igjen av Premier League.

En nordmann vinner gullet, det er i det minste helt sikkert.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.