Fredag vedtar regjeringen å saldere statsbudsjettet ved å tilføre Havbruksfondet 800 millioner kroner, ekstra til laksekommunene. Parhestene Vedum (Sp) og Skjæran (Ap) avviser at dette er en julegave for å stagge motstanderne av grunnrenteskatten.

– Kystkommunene skal sitte igjen med mer penger. Derfor legger vi nå inn 800 millioner kroner ekstra og øker kommunenes andel av auksjonsinntektene, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Ekstrabevilgningen er et svar på den kritikken som har kommet etter at inntektene fra auksjonene vil falle som følge av den foreslåtte grunnrenteskatten. I 2020 og 2021 ble det delt ut 3,35 milliarder fra Havbruksfondet til kystkommunene. I år og neste år økes summen til 3,59 milliarder. Uten ekstrabevilgningen ville altså kommunene fått mindre på tross av løftene fra regjeringen. (DN)

Heller ikke Arbeiderpartiets nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran går med på at dette er noen ‘julegave’ for å stagge kystraseriet.

– Vi kan allerede nå konstatere at vertskommunene kommer bedre ut i 2022 og 2023 enn de gjorde i 2020 og 2021, til tross for at auksjonene ga noe mindre inntekter, sier fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap).

– Dere håper dette skal blidgjøre opprørerne mot grunnrenteskatten?

– Det er dette vi har sagt vi skal gjøre og nå gjør vi det. Det er et politisk mål at kystkommunene skal sitte igjen med mer, sier Vedum.

Regjeringen deler ut 800 millioner ekstra til laksekommunene (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Les også:

Rødgrønt strupetak på kysten

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.