Tyrkisk politi arresterte mandag en kvinne som ifølge overvåkningskameraene er iført hijab og bærer en rød rose, for terrorangrepet i sentrum av Istanbul søndag som drepte seks mennesker og såret minst 81. 

Den arresterte er en syrisk statsborger ved navn Ahlam Albashir som skal ha tatt seg inn i Tyrkia via Afrin, en by i det nordøstlige Syria.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency ble Ahlam Albashir arrestert i sitt hjem klokken 02.50 lokal tid hvor de fant kamuflasjebuksene hun skal ha båret under aksjonen. 

Spesialagent for PKK

Hun skal ha tilstått å ha plassert en bombe på Avenida Istikal i sentrum av Istanbul klokken 16.20 lokal tid på ordre fra PKK-hovedkvarteret i Kobane, Syria.

I politiavhør skal hun ha opplyst å være spesialagent for Kurdistans arbeiderparti – Partîya Karkerên Kurdîstan – bedre kjent som PKK. Partiet er en kurdisk militær og politisk organisasjon med røtter i den marxist-leninistiske studentbevegelsen i Ankara på 1970-tallet.

PKK benekter å ha befatning med terrorhandlingen.

Opptak fra 1200 overvåkningskameraer viser den mistenktes bevegelser fra det øyeblikk hun satte fra seg bomben til hun i taxi ankom Esenler-distriktet på europeisk side.

Politiet gjennomførte en rekke raid i Istanbul etter eksplosjonen. Tirsdag sa justisminister Bekir Bozdag at antallet mistenkte i varetekt er kommet opp i 50 personer:

– Tyrkia fortsetter sin besluttsomme kamp mot terrorisme. Ingen terrororganisasjon vil lykkes i noen som helst form for komplott mot Tyrkia, hevdet han.

Rundt 80 personer ble innlagt på sykehus etter angrepet. Av dem er minst 57 er utskrevet. Seks av de sårede var på intensivavdeling, to av dem i alvorlig tilstand.

Eksplosjonen drepte en ni år gammel jente og hennes far, en femtenårig jente og hennes mor samt et ektepar. Alle tyrkiske statsborgere.

PKKs opprinnelige mål er et uavhengig Kurdistan som omfatter deler av det sydøstlige Tyrkia hvor den kurdiske befolkning er i flertall eller utgjør en betydelig minoritet. Siden 1978 har PKK angrepet sivile mål i og utenfor Tyrkia.

Avviser amerikanske kondolanser

PKK blir ansett som en terrororganisasjon av blant andre USA og EU, men Ankara er rasende over USAs støtte til den kurdiske militsen i Syria. De anklager jevnlig USA og Vesten for å beskytte PKK-krigere. Mandag avviste innenriksminister Suleyman Soylu amerikanske kondolanser:

– Vi aksepterer dem ikke, vi avviser kondolansene fra USA. Vår allianse med en stat som bidrar til å opprettholde terror må diskuteres.
 

 

Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.