Bilde tatt like etter eksplosjonen. AP Photo/Francisco Seco

Minst seks ble drept og 81 ble såret da en bombe gikk av ved Taksimplassen i Istanbul søndag. Myndighetene sier det var et terrorangrep og at en kvinne sto bak.

Byens guvernør Ali Yerlikaya opplyser på Twitter at eksplosjonen skjedde 16.20, lokal tid (14.20 norsk tid).

– Dette var et grusomt angrep, og gjerningsmennene vil bli straffet, sa president Recep Tayyip Erdogan til journalister kort tid før han dro til G-20-toppmøtet i Indonesia søndag.

Fire mennesker døde på stedet og to på sykehuset, la presidenten til.

Erdogan sa ikke noe om hvem som kan stå bak angrepet, men sa at det hadde en «lukt av terror», uten å slå det fast eller gi ytterligere detaljer.

– En storstilt etterforskning pågår, la han til.

Kvinnelig angriper
Noen timer senere sa Tyrkias visepresident Fuat Oktay at en kvinne gjennomførte angrepet.

– Eksplosjonen skjedde som følge av at en gjerningsperson, som vi tror er en kvinne, detonerte en bombe. Vi mener at det er en terrorhandling, sier Oktay.

Reaksjonene fra omverden har ikke latt vente på seg og flere toppledere og politikere har uttrykt sin støtte til Tyrkia.

– Sjokkerende bilder fra Istanbul. Mine tanker og dypeste kondolanser går til alle de berørte og det tyrkiske folket. Nato står i solidaritet med vår allierte Tyrkia, skriver Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun er forferdet over angrepet i Istanbul.

– Våre tanker går til ofrene og pårørende. Norge står sammen med Tyrkia i denne vanskelige tiden, skriver hun på Twitter.

– Fortsatt uavklart og uoversiktlig
Norsk UD sier de foreløpig ikke har indikasjoner på at nordmenn er rammet.

– Utenriksdepartementet er i kontakt med vår ambassade i Ankara for å undersøke om nordmenn er rammet av eksplosjonen i Istanbul. Situasjonen er fortsatt uavklart og uoversiktlig, men vi har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet, skriver kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad i en epost til NTB.

Hun legger til at ambassaden følger situasjonen og er i kontakt med lokale myndigheter for å innhente informasjon.

– Utenriksdepartementet anbefaler norske borgere i Istanbul å følge de lokale myndighetens anbefalinger, unngå store folkemengder og utvise årvåkenhet, skriver Simenstad.

Folk løp i panikk
Store styrker fra tyrkiske nødetater ble sendt til stedet og evakuerte området av frykt for flere bomber. En video lagt ut i sosiale medier viser flammer som slår opp og et høyt smell, noe som fikk fotgjengere til å snu og løpe vekk i panikk.

Andre viste ambulanser, brannbiler og politi på stedet. Skoddene ble dratt for i butikkene og gater ble stengt.

Tyrkias tilsynsmyndighet for mediene har innført midlertidige restriksjoner på rapportering om bomben, et grep som forbyr bruk av nærbilder og bilder av eksplosjonen. Blant annet er tilgangen til Twitter blitt begrenset.

Det har blitt innført lignende forbud ved angrep og ulykker i landet tidligere.

På historisk grunn
Eksplosjonen fant sted i gågaten Istiklal nær Taksimplassen, og et stort antall ambulanser og andre utrykningskjøretøy kunne kort tid etter sees i området.

Taksimplassen har vært skueplass for en rekke viktige hendelser i løpet av den tyrkiske republikkens snart 100 år lange historie, blant annet i 1977 da høyreekstremister åpnet ild og drepte 37 deltakere i et 1. mai-tog.

I 2013 var plassen preget av massedemonstrasjoner mot regjeringen, og tyrkiske sikkerhetsstyrker slår fra tid til annen ned på forsøk mot å demonstrere der.

I 2016 var det annet stort bombeangrep i Istanbul, som kostet 38 personer livet, blant dem 30 politifolk. Det skjedde i forbindelse med en fotballkamp mellom storlagene Besiktas og Bursaspor. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe fra PKK, tok da på seg ansvaret.

Bestill den nye boken fra Document forlag:

To viktige bøker av Kent Andersen:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.