Khartoum, Sudan, lørdag 15. april 2023. Foto: AP Photo/Marwan Ali

Det pågår det som antas å være et kuppforsøk i Sudan. Situasjonen er uavklart og det norske utenriksdepartementet ber norske borgere i landet holde seg innendørs inntil videre.

Lørdag formiddag ble det meldt om kraftig skyting utenfor hovedstaden i Sudan, Afrikas tredje største land i utstrekning, med ca. 45 millioner innbyggere.

NTB-AFP-Reuters melder om saken.

Det skal være en stor og godt bevæpnet paramilitær gruppe som kaller seg Rapid Support Forces (RSF) som står bak det antatte kuppforsøket.  RSF er en av mange grupper som er i opposisjon til militærregimet som per i dag styrer Sudan.

– Krigere fra RSF har angrepet flere militærleirer i Khartoum og ellers i Sudan. Kampene pågår, og hæren gjør sin plikt for å sikre landet, sier hærens talsmann, brigader Nabil Abdallah, til nyhetsbyrået AFP.

Hæren sier flyvåpenet er satt inn i kampene. Landets etterretningstjeneste avviser at RSF kontrollerer presidentpalasset.

RSF sier på sin side at de er utsatt for et brutalt angrep og ber om nasjonal, regional og internasjonal fordømmelse.

De siste dagene har situasjonen vært spent mellom hæren og den mektige paramilitære gruppen RSF, noe som har skapt frykt for konfrontasjon.

UD: – Hold deg inne

– Situasjonen er uoversiktlig og vi arbeider med å få oversikt, inkludert undersøke om norske borgere er berørt utover de som allerede er registrert hos ambassaden, skriver pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet i en epost til TV 2.

Hun fortsetter:

– I denne fasen er vår hovedprioritet å ivareta våre ansatte og norske borgere. Vi holder tett kontakt med de norske ansatte ved ambassaden i Khartoum. Ambassaden har iverksatt sikkerhetstiltak. Det innebærer blant annet at vi oppfordrer dem til å holde seg innendørs.

Nordmenn som er i Sudan og som ikke er berørt av situasjonen, oppfordres til å kontakte familie og venner som kan være bekymret. Det er ikke oppgitt hvor mange norske borgere det kan være som oppholder seg i Sudan, og hva de bedriver i dette landet, bortsett fra en håndfull ambassadeansatte.

Diplomater i dekning

Flere diplomater har søkt dekning i tilfluktsrom. Både Russlands og USAs utsendinger sier de er bekymret for opptrappingen av volden.

Storbritannias ambassade har bedt alle statsborgere i landet om å holde seg innendørs mens de får oversikt over situasjonen.

De sivile politiske partiene ber både hæren og RSF stanse kamphandlingene. De ber også internasjonale og regionale aktører bidra umiddelbart til å stanse blodsutgytelsene.

Kamper ved flyplasser

Det er blant annet meldt om skyting nær forsvarsdepartementet og hærens overkommando. Røyk stiger opp fra Khartoums flyplass, der RSF hevder å ha tatt kontroll.

De sier også at de har kontroll flere andre steder i landet, blant annet over flyplassene i Merowe i nord og Obeid i sør.

Vitner forteller også om soldater i gatene i hovedstaden. I nabobyen Omdurman skal artilleri og stridsvogner være satt inn.

Ønsket nedtrapping

Konflikten mellom RSF og regjeringshæren kom til overflaten torsdag, da hæren sa at RSF den siste tiden har utført ulovlig forflytninger uten noen samordning.

Fredag og tidlig på lørdag sa lederne på begge sider til meklere at de var klare til å trappe ned situasjonen.

Spliden mellom partene gjorde at en avtale om å få på plass en sivil overgangsregjering i landet igjen ble utsatt tidligere i uken.

Det politiske situasjonen i det temmelig store landet er uoversiktlig:

I 2019 ble diktatoren Omar al-Bashir veltet av militæret etter tre tiår som følge av et større folkelig opprør. Da ble det innført en sivil overgangsregjering med stor internasjonal støtte, men denne ble veltet av militæret i et kupp allerede i oktober 2021.

Det har vært omfattende demonstrasjoner og uro i landet etter at militærregimet kuppet til seg makten i 2021.

– Det er en dramatisk utvikling, men det var ikke helt uventet. Det er veldig skuffende, for det ødelegger for det som skulle komme på plass nå, nemlig en sivil overgangsregjering, sier professor Gunnar M. Sørbø ved Christian Michelsen-instituttet til NTB.

– I befolkningen har lederen av RSF hatt en økende støtte fordi han sterkest har gått ut og sagt at de må få til en sivil regjering. Han har vært en slags garantist for at det skulle skje, mens kupplederen fra 2021 har man følt er blitt tvunget til det av ytre press, sier Sørbø.

Han påpeker at hæren historisk har fått sterk støtte fra Egypt og at det har gått rykter om at egyptiske militærfly skulle komme dem til unnsetning. Det har så langt ikke skjedd.

Samtidig har angivelig demokratiske innstilte RSF kontakt med blant annet Emiratene, Eritrea og Russland, land som ikke fremstår som typiske demokratiske fyrtårn.

Sørbø understreker at Sudan er viktig både økonomisk og strategisk. Flere land har interesse av en form for stabilitet i Sudan, sier han.

– De er interessert i en viss kontroll, men forhåpentlig blir det ikke en intervensjon. Hva slags utgang dette får, det er jeg like spent på som deg, sier professoren.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.