Den sudanske hæren skal mandag ha fått overtaket i det som på sikt kan bety en deling av Sudan, opplyser kilder til Document.
Sudanske kilder Document snakket med, sier det mandag morgen virker som om hæren har kontroll på det meste av Sudan.

– Selv om det fortsatt pågår kamper flere steder i landet, virker det som om hæren nå  har kontroll, sier en kilde til Document.

En langvarig maktkamp mellom den regulære hæren og De hurtige innsatsstyrkene (RSF), en paramilitær styrke som er det nye navnet på de fryktede Janjaweed-militsene fra Darfur, eksploderte i vold og regulære gatekamper, sist fredag.

Paradokser

På papiret står kampene mellom henholdsvis lederen av Overgangsrådet, som også er hærsjef, general Abdel Fattah al-Burhan, og hans nestleder, Mohammad Hamdan Dagali (Hemedti), som også bærer tittelen general i kraft av sin ubestridte lederrolle i RSF.

Nå kjemper disse to gruppene om makten i Sudan i stedet for å samle seg om en sivil overgangsregjering slik de hadde lovet, forklarer Sudan-ekspert Gunnar M. Sørbø, som er professor ved Christian Michelsen-instituttet.

– Uansett hvem som kommer seirende ut av dette, er det ikke i interessen til dem som kjempet fram revolusjonen – som var ungdommen og folket, sier Sørbø til NTB.

– Proxy-krig

– Det er ikke noen tegn til forsoning ennå. De har vært i tottene på hverandre i noen år, og så er de blitt enige om at de har fellesinteresser. Men nå er det mulig at det er for sent til at de kan komme hverandre i møte igjen, sier Sørbø.

Han sier det er veldig uavklart hvordan en eventuell borgerkrig mellom partene kan utspille seg.

– Det er ingen som kan si noe om styrkeforholdet mellom dem. Det er en del kamper i Darfur. Det er hjemområdet til RSF, og det er der de fleste av soldatene deres kommer fra, sier Sørbø. (NTB)

En sudansk kilde  understreker overfor Document at selv om hæren nå ser ut til å ha kontroll, vil utenlandske makters innblanding bak kulissene ha mye å si for sluttspillet.

Han påpeker at de tre stormaktene (USA, Russland og Kina) har kryssende interesser som delvis går på tvers av interessene til regionale makter som De forente arabiske emirater (UAE), Saudi-Arabia og Israel.

– Selv om RSF har fått støtte fra UAE og tildels Saudi-Arabia, tror jeg de vil søke å alliere seg med den libyiske opprørsgeneralen, Khalifa Haftar<, sier han til Document.

Ny avskalling?

RSF har flere etterkommere fra Janjaweed-militsen. RSF er anklaget for massakrer og voldtekter av sivile i Darfur, men også for flere hundre drap i forbindelse med revolusjonen i 2019.

– Det er umulig for oss å si hvem som har kontroll over hva og hvordan dette kommer til å ende. Det kan ta veldig lang tid fordi det sprer seg til flere ulike steder i Sudan, og det er også fare for at det sprer seg til naboland, sier Sørbø.

RSF ledes av Mohamed Hamdan Dagalo, kalt Hemedti, som er en av Sudans rikeste. Den rikdommen har han blant annet sikret seg ved å ta kontroll over gullgruver med våpenmakt.Han har også sikret seg innflytelse i land som De forente arabiske emirater, mens hæren har støtte fra Egypt.

– Kan bli veldig ille for folk

Det som uansett er klart, er at befolkningen blir skadelidende.

– Hvis dette fortsetter med samme tyngde i Khartoum med en befolkning på minst åtte millioner, så kommer det til å bli veldig ille for folk flest. Butikker er stengt og strømmen er stort sett nede. Vannforsyningene er veldig redusert. Over tid vil dette få humanitære konsekvenser, sier Sørbø.

– Det rapporteres også at sykehusene er overfylt. I tillegg til at mange sivile er drept, er enda flere såret, sier han.

Han sier at en tenkelig løsning er at en av partene vinner fram på slagmarken og så blir presset til å støtte en sivil regjering. Den muligheten er størst hvis RSF vinner fram, mener han.

– Men den sivile regjeringen vil da sitte på Hemedtis nåde. Mange i Khartoum vil si at det er det minste ondet, sier Sørbø.

Hjelpeorganisasjoner: Dramatisk

Kirkens Nødhjelp og Flyktninghjelpen opplyser til NTB søndag at de har innstilt sitt arbeid i Sudan i overskuelig framtid. Tre FN-arbeidere er blant de drepte i kamphandlingene som startet lørdag.

– Det viser faren ved å bevege seg ute. Deler av landet opplever aktive konfliktsituasjoner. Vi har hørt fra alle våre ansatte, og alle er fysisk uskadd, selv om folk er redde og opplever det som en veldig dramatisk situasjon, sier utenlandssjef Arne Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Han sier at arbeidet deres er blitt tvunget til å stoppe opp i overskuelig framtid, men at de vil sette i gang igjen så fort de kan. Når det kan skje, er umulig å si.

– De som dette går ut over til sjuende og sist, er det sudanske folket som igjen får oppleve en usikker situasjon, sier Næss-Holm. Han legger til at det er store behov som ikke blir dekket når humanitære organisasjoner og myndighetene må stanse sitt arbeid.

Huitfeldt: Svært bekymret

Den norske ambassadøren i Khartoum er uskadd etter granatangrepet mot boligen hans. Utenriksdepartementet opplyser at det per nå ikke er mulig å hente folk ut av Sudan.

– Natt til søndag ble ambassadørens bolig i Khartoum truffet av en granat. Ambassadøren er uskadd, men hendelsen førte til materielle skader. Vi har ingen grunn til å tro at ambassaden var mål. Dette er svært alvorlig og vi vil følge det opp, sier utenriksminister Huitfeldt.

Ambassaden har innført sikkerhetstiltak. Situasjonen er svært uoversiktlig og uforutsigbar, opplyser UD.

– Vi er svært bekymret for våre ansatte ved ambassaden i Khartoum og norske borgere som befinner seg i landet. Pågående luftangrep og voldsomme gatekamper gjør at det er risiko for at man havner i kryssild. Vi anbefaler alle nordmenn i Sudan å holde seg inne og i ro, sier utenriksministeren. (NTB)

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.