Eksperter tegner et dystert bilde av Norges forsvarsevne hvis vi skulle bli angrepet av Russland i morgen.

Leder for Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), Torbjørn Bongo, sier Norge på mange måter er forsvarsløse stilt overfor en potensiell russisk invasjon, skriver Dagbladet.

– Hvis alarmen hadde gått nå, ville vi ikke fått med oss alt utstyret ut i felt, da en del av dette ikke er operativt. Vi har for få reservedeler til å reparere skadd utstyr, vi har for få soldater til å erstatte skadde eller drepte. Dessuten ville vi relativt raskt gått tom for ammunisjon, sier han.

Etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar har krigsfrykten spredt seg i Europa.

Norge er et av de landene som Russland har satt på sin «uvennliste».

– Å sikre friheten vår er en av de viktigste oppgavene for enhver regjering, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) da statsbudsjettet ble lagt fram.

Enighet om norsk-russisk fiskeriavtale for 2023

Han viste til en økning i forsvarsbudsjettet på 6,8 milliarder kroner fra 2022.

Men dette er langt fra nok, skal man tro Bongo.

– Det regjeringen har gjort det siste halvåret, viser at det jeg sier er riktig. Først la de tre milliarder på bordet i vinter for å kjøpe ammunisjon, reservedeler og annet materiell. Nå gjør de akkurat det samme i forslag til statsbudsjett. De setter inn penger på de samme områdene som jeg har pekt på som store svakheter – ammunisjon og Heimevernet, sier Bongo og legger til:

– Det vi trenger, er ammunisjon, vi nærmer oss et tosifret antall milliarder for å ha den ammunisjonen vi burde ha i en krigssituasjon. Det innbefatter alt fra 9 mm til missiler for jagerfly. Det er ikke bare ett område, vi mangler ammunisjon for hele spektret.

Også sjøforsvaret får kraftig kritikk fra Bongo.

Fregatten KNM «Helge Ingstad», som kolliderte og sank i Hjeltefjorden utenfor Bergen i 2018, er ikke blitt erstattet. Til enhver tid ligger et av fartøyene til kai for tungt vedlikehold.

Det betyr at i dag er bare tre av de opprinnelig fem fregattene i daglig drift.

– Vi har fregatter, men vi er såpass tynt bemannet at det er ikke sikkert at vi klarer å få båtene ut på vannet når vi har bruk for dem, sier Bongo.

Forsvarets pressetalsmann, oberstløytnant Vegard Norstad Finberg, har ingen kommentar til kritikken.

– Vi kommenterer på generelt grunnlag ikke detaljer rundt beredskap, beholdning og kapasiteter, sier han.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.