Ola Borten Moe ankommer Slottet den 12. april 2022 for å delta i statsråd. Foto: Lise Åserud / NTB.

Den europeiske energipolitikken med nedbygging av strømproduksjonen har vært fullstendig ansvarsløs i lang tid, mener forsknings- og utdanningsminister Ola Borten Moe.

Vi står overfor en avindustrialisering av hele kontinentet hvis vi ikke oppgir «klimamålene», sier statsråden og Sp-nestlederen i et intervju med Klassekampen.

Det var ikke så lurt å gjøre seg avhengig av Russland, poengterer Borten Moe:

– Tyskland og Storbritannia har stengt kraftproduksjon utan å tenkje over kva som blir konsekvensen av det. Den europeiske energipolitikken har vore fullstendig ansvarslaus over lang, lang tid. Europa har bygd ned straumproduksjonen sin og flytta sikringsboksen til Russland. Det funka greitt ei stund det, men no var det vist ikkje så lurt, sier Moe.

Energipolitikken har vært frakoblet virkeligheten, mener statsråden, som i praksis sier at nidkjærheten på «klimamålenes» vegne er i ferd med å kjøre Europa rett i dass:

– Kvifor skal nokon gidde å drive industri med skyhøge straumprisar? Anten må ein gje seg på klimamåla, eller så står vi ovanfor ei avindustrialisering av heile kontinentet. Og då kjem Europa til å ha mykje mindre å spele på både økonomisk og realpolitisk og kjem også til å bli langt meir sårbar. I tillegg forsvinn massevis av arbeidsplassar og verdiskaping. Eg tenkjer iallfall at dette er eit kjempeproblem.

Med sin realitetsorientering bryter Borten Moe et klimareligiøst tabu:

– Så vi bør droppe klimamåla fram mot 2030?

– Det går i alle fall ikkje an å basere politikken på teknologi som ikkje eksisterer, seier han.

Klassekampen bruker altfor mye plass på forskningspolitikk og lokale forhold på Sp-nestlederens hjemsted, men konfronterer ham – lovlig forsiktig – med at partiet hans har fått hard medfart på meningsmålingene i regjering.

Borten Moe er ikke fullt så realitetsorientert når han skal bullshitte seg bort fra den saken:

Partileiar Trygve Slagsvold Vedum pleier å skulde på dei krevjande tidene med straumkrise og galopperande prisar. Det gjer nestleiaren og.

– Verda ser heilt annleis ut no enn før valet. For første gong sidan Gudmund Restad var finansminister for 25 år sidan, så nyttar det ikkje å berre pøse pengar på problema, for det vil berre gjere vondt verre. Vi må handtere ein veldig krevjande situasjon.

– Den raudgrøne regjeringa klarte å gå opp på målingane under finanskrisa då bustadprisane plutseleg kollapsa. Erna Solberg kom styrka ut av pandemien. Det er vel ikkje noko automatikk i at regjeringa skal gjere det dårleg i ei krise? Kan det hende de blir straffa for dårleg leiarskap?

– Eg har ikkje noko veldig godt svar på kvifor det er slik. Regjeringa leverer jo varene, om du ser punkt for punkt i Hurdalsplattforma. No er det berre å brette opp ermane og gjere jobben.

Borten Moe er naturligvis ikke dummere enn at han godt forstår at velgerne straffer Senterpartiet fordi det ikke løfter en finger for en energipolitikk som kommer nordmennene til gode. Sp har tradisjonelt vært forbundet med EU-motstand, men sitter i regjering med det EU- og globaliseringsvennlige Arbeiderpartiet.

Faktum er nemlig at vekslende norske regjeringer de siste tiårene gradvis har flyttet norsk energipolitikk inn i det galehuset som er EUs energipolitikk, som Wall Street Journal passende utropte til verdens dummeste for noen år siden.

Velgerne satte kanskje sine forhåpninger til at Sp ikke skulle gi like mye blaffen i Norges befolkning som Ap- og Høyre-adelen har gjort, og nå er de forvetningene gjort til skamme. Men det unnlater Borten Moe behendig å erkjenne.

For det lar seg ikke bortforklare at han sitter i et administrasjonsråd som styrer Norge på EUs vegne. Den beskrevne tilstanden er det tilsynelatende også umulig å rokke ved. Best å holde kjeft da.

 

Viktor Orbán: – EU har skutt seg selv i lungene

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.