Kjære lesere

Årsregnskapet for 2021 for Document er nå tilgjengelig i Brønnøysundregisteret. Tallene viser god likviditet og vekst i inntekter. Regnskapet vårt er også tilgjengelig hos Proff.no hvor det også er analyser av likviditetsgraden, lønnsomheten og soliditeten. Her er det mye å glede seg over:

2021 var et meget fremgangsrikt år for Document. Document er et verdivalg som kommer med et modent sinn. Document er for de som forstår at politikk har alvorlige konsekvenser når politikernes beslutninger ikke er basert på et realistisk syn på økonomi og verdier.

Vi får stadig flere faste lesere. Det er mange som ser at overgivelse av norsk selvråderett når det gjelder saker som innvandring og strømeksport bærer galt avsted. At Norge ikke blir det samme hvis det fylles på med for mange nye innbyggere som har andre verdisyn enn de norske.

Det er lett å glede seg over fremgangen, men her kommer det litt kaldt vann i sommerheten: Redaksjonen kan ikke leve av gode årsregnskap. Det er en solid kontantstrøm vi trenger for å kunne betale alt det koster å levere en spennende og seriøs avis med nyheter som dere ikke finner i andre norske aviser.

Våren 2021 startet vi abonnement med en tidslås på tolv timer for enkelte artikler. Alle de tidligere faste bidragsyterne fikk lov til å beholde tilgangen på alle artikler hvis de opprettholdt sin faste donasjon. Gradvis så vi at donasjonene ble færre og at antall abonnementer vokste. Overgangen førte til en rekke tekniske utfordringer og mange eposter, men vi holdt stand. Vi visste at vi var nødt til å ta oss fast betalt for den jobben vi gjør.

I desember ansatte vi en rekke frilansere som har vært med oss i mange år. Det er viktig for oss å gi trygge arbeidsforhold og det er jo ikke slik at våre journalister kan eller vil ta seg jobb i norske riksaviser. Konservative journalister er ikke på moten. Ikke enda, ihvertfall.

Ettersom redaksjonen har vokst har vi også fått behov for mer administrasjon og mer teknisk hjelp. TV koster penger og det gjør også bildebruk til illustrasjon av artiklene våre. Våre samlende månedlige utgifter ligger på rundt en million kroner (vi har lave lønninger/honorarer og alt annet holdes på et minimum). Hele vårt moderatorteam jobber på dugnad. Enkelte har påpekt at vi ikke trenger NTB, men det er ikke slik at bilderettigheter kan kjøpes separat, eller at passende gratis bilder enkelt finnes på internett. Ethvert feiltrinn kommer i form av eposter fra advokater som er hyret av utenlandske og norske selskaper som spesialiserer seg på å finne et eller annet obskurt bilde som vi kanskje brukte en gang i 2010 og som fremdeles ligger i vår bildedatabase på over 66.000 bilder. Vi hadde nylig en tysk advokat som krever 44.000 kroner av oss for et knøttlite bilde av en vei i Italia fra 2012. Vår egen advokat må da til pers. Alle slike saker tar unødvendig tid med forhandlinger, penger og krefter. Det er ingenting som er gratis og vi tilbakela amatørnivået for mange år siden.

Så er det timing. Brått kommer det talentfulle mennesker til oss som vil gi Document økt verdi, kanskje med en gang eller på sikt. Disse potensielle medarbeiderne kommer selvsagt ikke i takt verken med budsjetter eller planer, så vi må være fleksible og ha finansiell is i magen (og noen søvnløse netter). I 2022 har vi hatt flere slike inntak av nye medarbeidere som på litt sikt vil gi oss en sterkere administrasjon og flere gode artikler. Når sjansen byr seg, så må vi klemme til. Det har vi aldri angret på.

Voksesmerter. Det har vi slitt med nesten hele veien. Men aldri så mye som akkurat nå. Det siste halvåret har vi tæret på vår finansielle buffer som vi møysommelig hadde bygget opp. Det hjelper lite med et fantastisk årsresulatet for 2021 hvis vi går med underskudd hver eneste måned i 2022.

På mange måter er vi ofre for vår egen suksess. Vi tøyer og strekker budsjettene i håp om at mange nye lesere vil bli abonnenter og at flere vil gi oss enkeltdonasjoner. Vi trenger sårt begge deler. I tillegg til reklameinntekter. Og her er en bønn fra oss: Vær så snill å skru av ad-blokkere for vår side.

Vi vil også gjerne oppfordre de av dere som er registrerte som eksisterende bidragsytere og som fremdeles støtter oss via f.eks SMS-betalinger og alle andre som har et mindre fast støttebeløp til å oppgradere til et vanlig abonnement. Det kan dere gjøre her. Send oss en epost til kontakt@document.no hvis dere har tekniske problemer av noe slag.

Det er mange som har fått dårligere råd i 2022 og det har vi all forståelse for. Det er vanskelige tider og det gjelder oss alle. Vi har aldri likt å klage, men realiteten er at vi spiser av vår sikkerhetsbuffer og den lille reserven vi har tømmes nokså raskt. Vi kunne kanskje spart penger ved å legge ned TV-produksjonen, slutte med bilder til artiklene + NTB, og si opp kontorene med vårt lille TV-studio. Men vårt mål er å vokse, ikke å reversere til 2012 med en daglig blogg.

Med våre 11 millioner i inntekter så holder vi en stab med 8 ansatte, 15 frilansere og 14 moderatorer. Til sammenlikning tok HRS inn 5 millioner i fjor og de har tre ansatte. Dette er kun til sammenlikning og ikke et angrep på HRS, for vi er gamle og gode venner. Men der hvor HRS har 349.000 i årlige øvrige driftskostnader, så har Document altså øvrige driftskostnader på 200.000 kr. hver måned. Og det er fordi vi driver en avis med dertilhørende høyere driftkostnader.

Resetts årsregnskap er ikke offisielt tilgjengelig ennå.

Som kjent har Document søkt om pressestøtte i år. Vi kan ikke klage på dårlig råd hvis vi ikke søker på lik linje med alle andre. Vi må rett og slett hente inn penger der vi kan – men uten at vi endrer redaksjonell linje, kommentarfelt eller noe som helst annet. Document skal aldri gå på akkord med egne prinsipper eller verdier.

Så da er det opp til dere som deler Documents verdier. Det er dere lesere som holder liv i Document. Vi har flere journalister som vil begynne hos oss, men vi kan bare strekke oss så langt økonomisk uten å gå på grunn. Det er frusterende å vite at vi kunne vært større, men at inntektene ikke tillater det. Vi er utålmodige og «organisk vekst» tar altfor lang tid med dagens tempo.

I løpet av de siste fem årene har vi bygget opp en redaksjon som jobber godt sammen. Det har vært en krevende jobb for oss som tiltrekker oss konservative kreative anarkister. Og det er her de fleste som ønsker å bygge et konservativt medium har feilet. De som evner å tenke selv i dagens konforme woke-samfunn er sterke personligheter og individualister. Og disse må kunne jobbe sammen for å dra lasset.

Det koster å stå imot. Det gjelder både oss i redaksjonen og dere lesere. Det kan føles ensomt å være den som påpeker at det går i feil retning og at vi ikke skal kaste vrak på alt som bygget landet. Vårt felleskap er derfor både verdifullt og viktig.

Hvis du ikke allerede er med, så bli en del av vårt felleskap. Gi oss muligheten til å vokse oss enda større. Kjøp abonnement i Document. Og send oss gjerne en sommerhilsen på Vippsnummer 13629! Alle meldingene som følger med donasjoner der deles i redaksjonen. Dere blir sett.

Fortsatt god sommer ønskes dere av oss i redaksjonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.