Kjære lesere

Mange lesere tar gjerne litt mental ferie nå på sommeren og det betyr mindre og færre donasjoner til den viktigste nettavisen din som heter Document.

2022 var nok et år med stor vekst. Vi bygger opp Document kontinuerlig og opererer med hårfine marginer mellom inntekter og utgifter.

Vi har vennet oss til en ukomfortabel vekstsituasjon, men vet også at det går en grense for hvor stort akkumulert underskudd vi kan leve med før vi henter oss inn på slutten av året i form av julebonus fra dere trofaste lesere og støttespillere. Nå i julimåned ser vi dessverre ut til å passere den smertegrensen.

Som dere sikkert husker, så ble vi gasellebedrift for 4. gang på rad i 2022. Inntektene peker fremdeles oppover og antallet abonnenter vokser heldigvis jevnt og trutt.

Vi slites mellom å stå på stedet hvil i organisasjonsbygging for å la inntektene ta igjen utgiftene, eller å fortsette å kjøre på. Så langt har vi valgt å kjøre på med flere innsiktsfulle og dyktige nye skribenter som gjør Document unik i norsk mediaverden.

Vi kom akkurat i mål i 2022 med et bittelite, men positivt årsresultat. Kampanje var litt for kjapp på avtrekkeren da de med en viss skadefryd like før jul meldte at «Document styrer mot underskudd». Underskuddet ble avverget ved hjelp av dere lesere som kjøpte aksjer og også donerte raust på tampen av året.

Kampanje stilte oss flere spørsmål, blant annet:

  • Tror dere at kåringen vil hjelpe dere når dere nå ber om mer penger fra nåværende og eventuelt nye aksjonærer? Paradoksalt at dere sliter økonomisk når dere samtidig er med i en slik Gaselle- kåring?

Og vi svarte:

Nei, gasellekåringen er kun symbolsk og en fjær i hatten og har lite med aksjesalget vårt å gjøre. Våre lesere er meget klar over at aksjekjøp i Document er rene støttekjøp og at det ikke er noen planer om utbetaling av utbytte på mange år. Vi sliter økonomisk i år fordi vi var litt sent ute med å publisere bøker denne høsten. Normalt har vi gode boksalgsinntekter fra tidlig høst, men i år ble dette forsinket. Gasellekåringen er basert på regnskapstallene fra 2021. Document har voksesmerter i form av flere ansatte og høyere aktivitet på alle plan. Inntektene for 2022 vil bli høyere enn for 2021, men utgiftene har også økt ettersom vi har ansatt mange av de som tidligere var frilansere hos oss.

Proff.no oppsummerer oss som solide og med høy likviditetsgrad. Men vi var ulønnsomme i 2022 ettersom vi såvidt gikk i pluss:

Det er ikke noe negativt med dette annet enn at vi balanserer på en stram line når det gjelder inntekter og utgifter. Det er lite å knipe inn på og det er ingen som blir rike av å skrive for Document. Våre driftsutgifter er stort sett kun lønn og honorarer og vi ønsker ikke å senke hverken kvaliteten eller kvantiteten. Tvert imot. Vi skal bli enda større og enda bedre!

Storyboard er nettstedet som måler leserengasjement blant nettavisene på sosiale medier. Her ligger Document så langt på en 6. plass hittil i år!

Med våre beskjedne midler kjemper vi helt i toppen blant nettavisene i Norge. Og dét til tross for at vi har langt færre lesere og minimalt med inntekter i forhold til de andre.

Det er mange i Norge som sliter med dårlig privatøkonomi for tiden og vi i redaksjonen synes at det er helt enestående at vi fremdeles øker inntektene og antall abonnenter. Det forteller oss at dere virkelig setter pris på oss og prioriterer oss og det er vi takknemlige for.

Tiden jobber for oss realister som søker sannhet og ærlighet. Vi må skjære igjennom alt sludder og vås som de store mediene fyller sine spalter med. Dere lesere trenger referanser og argumenter som skaper et helhetlig bilde av dagens verden og vi i redaksjonen gjør alt vi kan for å levere kvaliteten som dere er blitt vant til her i Document. Dette skaper en gjensidig respekt.

Som en av våre lesere skrev i en kommentar: Document står vakt på muren på vegne av en hel nasjon.

Document er allikevel ingenting uten lesere og støttespillere. Det er dere som driver oss videre og som inspirerer oss til å ha «heldøgnsarbeidstid». Det er givende å jobbe med høye krav og store forventninger.

Våre inntekter passerte 13 millioner i 2022. Vi har fire kilder til inntekter: bøker, reklame, abonnement og donasjoner. Abonnementsinntektene er de viktigste for oss, men akkurat nå trenger vi også sårt litt flere donasjoner.

Send oss gjerne en sommerhilsen på Vippsnummer 13629 eller overfør direkte til vårt kontonummer 1503 02 49981.

Du kan også støtte oss ved å velge donasjonsbeløp og betale med bankkort her.

 

Vi vil på forhånd takk alle som bidrar. Det er ikke mulig for oss å takke hver enkelt fordi Vipps ikke gir oss tilgang til annet enn navn. Vi har den samme problemstillingen når det gjelder overføringer til vår bankkonto. Vi vet altså hvem dere er, men har dessverre ingen kontaktmuligheter for takking.

Og mens vi har deg her:

Hvorfor ikke la naboene dine bli kjent med Document? Her kan du laste ned en pamflett som du kan printe ut og gi til potensielle nye Document-lesere (eller legge dem diskré i postkassene):

Document_Info flyer_A4  og Document_Info flyer_A5

 

Fortsatt god sommer fra oss i redaksjonen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.