Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe reduserer budsjettet for NTNUs nye campus fra 12 til 6 milliarder kroner.

Det dreier seg om prestisjeprosjektet Ocean Space Centre, som skulle «bidra til den grønne omstillingen av Norge og sikre Norges posisjon som ledende havnasjon».

Ocean Space Centre skulle bli ett av verdens mest avanserte anlegg for forskning og utdanning, og gi NTNU og SINTEF tilgang til fasiliteter og lokaler i verdensklasse. Men nå må ambisjonene senkes kraftig, når kostnadene reduseres med 50 prosent.

– Det er godt under halvparten av hva dette kostet for tre måneder siden. Med andre ord: Habil statsstyring hjelper. Det er mulig å presse kostnader nedover og få mye mer for pengene. Kvadratmeterprisen er gått ned fra 100.000 til 60.000, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Dagens Næringsliv.

I mars varslet Borten Moe at budsjettene for nybygget på Gløshaugen i Trondheim måtte kuttes. Usikre økonomiske tider, som vanlig forklart ved krigen i Ukraina, var begrunnelsen.

Alternativet til budsjettkutt var klokkeklart, ifølge Borten Moe:

– Klarer vi ikke det, så vil ikke det bety noe annet enn at en rekke prosjekter ikke vil la seg gjennomføre. Dette er en generell problemstilling, der ting har gått over stokk og stein.

Borten Moe sa i intervjuet at Solberg-regjeringen lot et system for prosjektering, gjennomføring og bygging av store byggeprosjekter i utdanningssektoren fortsette, selv om det ikke virket.

– Løsningene tidligere har vært å hive penger på byggene til de er ferdige. Og det blir de jo. Men det kan vi ikke holde på med lenger. Den tiden er over, konstaterer han.

– Det er åpenbart at dette vil drive priser og inflasjonen i været, men det er heller ikke usannsynlig at konsekvensene kan bli langt mer dramatiske enn som så; mye kan rett og slett stoppe opp i vår største fastlandsnæring.

Utspillet skapte reaksjoner, blant annet fra NTNU-rektor Anne Borg.

Borg mente i mars at samfunnsnytten ved prosjektet var godt vurdert, og allerede hadde vært gjennom flere nedskaleringer. Hun sa den gangen at hun fryktet for hele prosjektet.

– Ved siste nedskalering mente NTNUs styre at det fortsatt var forsvarlig å gjennomføre prosjektet innenfor totalrammen. En ytterligere nedskalering må diskuteres med NTNUs styre. Jeg er bekymret for om vi klarer å nå målene med campussamling med ytterligere kutt i rammene.

Men Borten Moe får nå gjennomslag. Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum er fornøyd.

– Det er en stor seier for universitetsbyen Trondheim å få den store tunge investeringen som ligger her. Den jevne trønder er nok også fornøyd med å ha en statsråd som bruker offentlige penger på best mulig måte, sier han.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.