Regjeringen fikk mye kritikk for forslaget om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim. Begrunnelsen var en ukontrollert vekst i kostnadene. Nå gjør regjeringen helomvending.

– Vi har gått gjennom dette prosjektet igjen. Vi ser at vi gjennom stram styring av prosjektet, likevel kan gå videre uten å utsette, dersom disse pengene legges inn, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) til VG.

Ocean Space Centre skal etter planen skal bli et av verdens mest avanserte anlegg for forskning og undervisning på hav. Med en prislapp på 8,2 milliarder kroner, og usikkerhet om kostnadene ved prosjektet, valgte regjeringen først å utsette prosjektet.

Det ble ikke godt mottatt av flere Ap-topper i Trøndelag, som kom med skarp kritikk av sin egen regjering. Også LO og NHO var særdeles misfornøyde med utsettelsen.

– De må bare snu. Så enkelt er det, sa Aps fylkesordfører Tore O. Sandvik i Trøndelag til VG den gangen.

Bjørnar Skjæran (Ap) nå at regjeringen gjør som kritikerne ønsket. Men han mener fortsatt det var en riktig avgjørelse å utsette prosjektet, og er ikke villig til å innrømme at snuoperasjonen skyldes politisk press.

– I den økonomiske situasjonen vi er i, var det helt rett å ta en fot i bakken. Det koker i norsk økonomi, og vi ønsket å gå gjennom alle kostnadskrevende prosjekter fordi vi er nødt til å ta ned den offentlige pengebruken, sier statsråden.

«Ocean Space Centre skal bidra til den grønne omstillingen av Norge og sikre Norges posisjon som ledende havnasjon,» står det i prosjektbeskrivelsen. Dermed fant regjeringen de nødvendige milliardene.

– Dette er en fantastisk satsing som gjør at Norge kan ligge helt i front på alle de nye havnæringene, ved å videreutvikle de teknologiene vi allerede har, sier en entusiastisk Skjæran.

Sannsynligvis blir utvikling av «den nye oljen» havvind en viktig oppgave for senteret.

Ødeleggende havvindsatsning fra en korrumpert regjering

Kjøp billetter her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.