Direktør i Språkrådet, Åse Wetås. Foto: Mariam Butt / NTB

Språkrådet ønsker at vitenskapsområdet Oslo Science City skal få et norsk navn. Nå ber de byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om å skjære gjennom.

Oslo Science City er et prosjekt som har som mål å etablere området fra Ullevål, Gaustad og Blindern, Marienlyst til og med Majorstuen som et sammenhengende kunnskaps- og innovasjonsdistrikt i Oslo.

Mange har lurt på hvorfor man må bruke et engelsk navn på området, når vi har et eget språk her i landet.

Også Språkrådet reagerer, og har siden navnet ble kjent i 2021 krevd at området må få et norsk navn. Men Oslo kommune har ikke funnet grunn til å gripe inn, skriver Uniforum.

NTB melder om saken.

Språkrådets direktør Åse Wetås mener kommunens argumentasjon ikke holder mål og ikke er i tråd med språkloven. Nå vil hun skrive et brev til byrådsleder Raymond Johansen (Ap), i et håp om at han kan skjære igjennom.

– Det konkrete vi kommer til å gjøre, er å henvende oss til Oslo kommune på nytt og denne gangen helt til topps til byrådslederen. For vi vil ha denne saken på det nivået den hører hjemme, sier hun.

Det er ikke første gang landets skole- og universitetsmiljøer forøker å ikle seg denne typen engelske navnekonstruksjoner.

Ocean Space Centre på NTNU i Trondheim fikk også kritikk av Språkrådet i 2021. Det første til at man i fjor skiftet navn til til Norsk havteknologisenter.

Mange oppfatter dette som prinsipielt viktige spørsmål, som handler om å ivareta vår nasjonale identitet.

Men høyskolen/universitetet ved navn Oslo MET har man ikke klart å gjøre noe med.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.